Nepoctivým obchodníkům nyní hrozí pokuta až 50 milionů

Dnešním dnem začíná platit novela zákona o ochraně spotřebitele, která podstatně zlepšuje postavení kupujících u nás. Největší změnou je už dříve avizované zvýšení sankcí pro obchodní řetězce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Česká obchodní inspekce nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce teď bude moci udělovat obchodníkům, kteří nebudou dodržovat předpisy, pokuty až do výše 50 milionů korun.

Norma tak reaguje na loňské případy prodeje prošlých potravin a zkaženého masa. Výše pokuty se ale nelíbí některým obchodníkům. Argumentují tím, že taková pokuta by pro ně mohla být likvidační.

Nově upraven bude i prodej v tržnicích, říká ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Ti, kteří provozují tržnici, buď města, obce nebo soukromé firmy, musí vést průkaznou evidenci, aby kdykoliv na požádání předali seznam těch, kteří tam prodávají," uvedl ministr.

Novela také nově upravuje reklamace výrobků. V případě zamítavého stanoviska stanovuje prodávajícímu povinnost vydat písemné odůvodnění zamítnutí reklamace. "Dále je prodávající povinen vydat potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání," doplnila mluvčí České obchodní inspekce Miroslava Fléglová.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme