Nepoctivým stánkařům by měly nastat horší časy

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá v novele zákona o ochraně spotřebitele bič na nepoctivé stánkaře. Ti prodávají padělané nebo zdravotně závadné zboží a poškozují tak zákazníky, stát i značkové výrobce. Jen letos zabavili kontroloři České obchodní inspekce v tržnicích padělky za 800 milionů korun - nejčastěji šlo o audio a video nosiče. Prodejci často před kontrolory utečou a ujdou tak trestu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tržiště

Tržiště | Foto: Jan Rosenauer

Novela tomu zabrání - slibuje šéf resortu Milan Urban. Prodávajícím uloží povinnost trvale označit místo prodeje obchodním jménem a identifikačním číslem. A provozovatelé tržnic zase budou muset vést všechny stánkaře v evidenci.

"Pokud není prodejce, tak musí zodpovídat buď majitel tržnice nebo provozovatel. Tedy bude vždy osoba zodpovědná za to, co se na jeho pozemcích děje."

Vlastníci a provozovatelé tržnic tak budou mít sami zájem, aby se u nich plagiáty neprodávaly - jinak se musí připravit na postihy.

V naší práci to bude znamenat zlom, těší se ústřední ředitel České obchodní inspekce Jiří Pěkný. "Věřím, že to silně omezí prodej plagiátů v České republice."

S tím ale polemizuje Marcel Winter, šéf Česko-vietnamské společnosti. Podle něj je třeba začít úplně jinak. "Náš stát musí zachytit veškeré padělky na vnitrostátních celnicích a nepustit je dál."

Toto tvrzení ministr Urban vyvrací. Až 70 procent plagiátů se k nám totiž nedováží, vyrábějí se přímo u nás.

Zátah proti nepoctivým stánkařům oceňují i firmy Adidas a Nike, kterým padělky působí obrovské škody.

Pavla Dluhoschová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme