Nepokoje v Africe a na Blízkém východě se podepisují i na finančních trzích

Vlna protestů na severu Afriky a na Blízkém východě způsobila bouři nejen v politických kruzích, ale i na trzích. Egyptské akcie například už ve středu přišly o více než šest procent, včera pak klíčový index EGX 30 přišel o dalších jedenáct procent. Egyptská libra se pak propadla na nejnižší hodnotu za posledních šest let. Podobně ztrácejí i aktiva spojená s dalšími zeměmi v regionu, kde ulice bouří a nebo kde se čeká, že by se protesty mohly objevit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Tunisu pokračují a rozšířily se i do dalších tuniských měst.

Protesty v Tunisu pokračují a rozšířily se i do dalších tuniských měst. | Zdroj: ČTK

Protesty na severu Afriky a na Blízkém východě nekončí. Naopak, jak naznačují zprávy z Jemenu, se šíří. A jak na Rádiu Česko uvedl výkonný ředitel lucemburské investiční skupiny SFM Jakub Sýkora, existuje tak velká pravděpodobnost, že výprodeje tohoto regionu na trzích budou pokračovat.

„Obecně platí, že trhy hledají jistotu, které se tam teď nedostává. Je potřeba získat nějaký opěrný bod, od kterého se dá odhadnout vývoj, a to dneska není. A tak reakce investorů – tedy ten krátkodobý odliv - je naprosto přirozená,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlna protestů na severu Afriky a na Blízkém východě způsobila bouři nejen v politických kruzích, ale i na trzích. Situaci sleduje výkonný ředitel lucemburské investiční skupiny SFM Jakub Sýkora.

Analytici International Business Times však současnou situaci považují za příležitost k zajímavým nákupům a tak investorům nedoporučují se z regionu stáhnout. V dlouhodobém horizontu s tím souhlasí také Jakub Sýkora.

„Krátkodobě je to ale velký otazník, co se bude dít. Ta jistota tam chybí. Je jednoduché se spálit. Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu bych se těch trhů ale nebál. Jsou nesmírně zajímavé a určitě porostou ceny. A samozřejmě ta dnešní kolísavost, ty poklesy, jsou z dlouhodobého hlediska výbornou příležitosti k investování,“ uvedl s tím, že nejjednodušším řešením je investovat do indexů.

Na globální trhy protesty zatím vliv nemají

Co se týče globálních trhů, na ně podle Sýkory vliv nepokojů v severní Africe a na Blízkém východě zatím není nějak markantní.

„Samozřejmě globální trhy situaci sledují, ale z globálního hlediska ty trhy nejsou tak velké. Nicméně pokud by nepokoje trvaly delší dobu, určitě by to ovlivnilo náladu na trzích,“ dodal.

Pokračování protestů jejich rozšíření do dalších zemí, by podle Sýkory mohlo poznamenat některé klíčové komodity, které region produkuje. A to dvěma směry.

Může dojít i ke změnám s pozitivními efekty

„Nelze totiž vyloučit, že dojde v severoafrických zemích a možná i v blízkovýchodních zemích ke změnám, které budou mít výrazně pozitivní efekty. Může mít třeba na cenu ropy ten vliv, že půjde dolu,“ vysvětlil.

České republiky se zatím podle něj nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě výrazně nedotýkají. Pokud by však nepokojná situace trvala dlouho, tak by to podle něj vliv na ČR mělo.

„Pravděpodobně by byl negativní ve smyslu zvýšení cen nebo poklesu hodnoty držených aktiv. Ale je pravděpodobnost, že může být i pozitivní,“ uvedl.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme