Nepokoje v ulicích způsobily rekordní propad na egyptské burze

Včera se propadly ceny akcií na egyptské burze. Při prvním obchodováním od čtvrtečního dekretu začaly akcie prudce padat a provoz burzy musel být na třicet minut přerušen. Index EGX30 klesl o devět a půl procenta, a nebýt automatických přerušovacích mechanismů, mohl se propadnout ještě hlouběji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza v Káhiře zažila největší propad cen akcií

Burza v Káhiře zažila největší propad cen akcií | Zdroj: Reuters

Na vině jsou pouliční nepokoje, stávka soudců a další reakce na čtvrteční dekret prezidenta Muhammada Mursího, kterým zakazuje odvolávání svých rozhodnutí a nedovoluje rozpustit komisi vytvářející novou egyptskou ústavu.

Propad na egyptské burze je vůbec největším takto rychlým jednodenním propadem za dobu její existence. Burza reaguje na vyhlídky politické situace – vytušila, že kroky, které učinil prezident, jsou velmi konfrontační a mohou vyústit v chronické nepokoje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomickou nestabilitu v Egyptě popsal ve Světě o osmé káhirský spolupracovník ČRo Štěpán Macháček

Znepokojeni jsou také investoři, kteří v poslední době doufali, že situace v Egyptě je už stabilizovaná. Prezidentův krok a následná reakce stabilitu zase zpochybnily, jejich důvěru navíc podkopávají spekulace o hrozbě občanské války.

Ekonomická situace Mursího donutí situaci řešit. Nepředpokládá se ale, že by dekret odvolal, to by zpochybnilo jeho samotné setrvání ve funkci. Bude však muset vyjednávat s nejhlasitějšími odpůrci – se soudci, novináři a dalšími profesními skupinami – a také s opozicí o zmírnění opatření nebo o zárukách, že dekret je skutečně dočasný.

Štěpán Macháček, Lucie Maňourová, Julius Neumann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme