Nepříznivé počasí snížilo výrobu piva o tři procenta. Malé pivovary se ale činí

Pivovary v Česku letos zřejmě vyrobí méně piva než loni. Jenom za tři čtvrtletí se produkce pivovarům snížila o asi 150 tisíc hektolitrů. Odborníci i někteří zástupci pivovarů říkají, že výrobu ovlivnilo zejména špatné počasí. To malé pivovary produkci naopak zvyšují, zájem o jejich pivo totiž roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výčep (ilustr.obr.)

Výčep (ilustr.obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jarní měsíce byly neobyčejně chladné, v červnu přišly velké povodně a ani některé měsíce v létě nebyly dlouho tropické jako v některých minulých letech. A na výrobě piva se to odrazilo.

Loni pivovary vyrobily 18,5 milionu hektolitrů piva. Ke konci letošního září produkce klesla o tři procenta, což odpovídá zhruba 150 tisícům hektolitrů. Také čísla za celý rok budou zřejmě záporná. Odborníci pro pivovarnický trh však odhadovaný pokles mezi dvěma až třemi procenty nepovažují za velký problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli čemu klesá výroba piva v Česku zjišťoval redaktor Jan Beneš

Podle Pavla Barvíka ze Staropramenu se sychravé počasí dotklo zejména spotřeby točeného piva. Na začátku června chyběly nejen častější návštěvy hospod, ale i poloprázdné letní zahrádky restaurací. Změny v celkové výrobě připouští i mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová:

„Předpokládáme, že se vlivem nepříznivého počasí během letních měsíců budeme přibližovat loňským výsledkům spíše zespoda. Na spotřebu ale mají ještě výrazný vliv vánoční svátky, vývoj prodejů mohou ještě ovlivnit.“

Malé pivovary zvyšují produkci

Menší konkurenti velkopivovarů naopak vyrábějí piva více, než by se čekalo. Podle vedení Českomoravského svazu minipivovarů by se mohla jejich letošní výroba meziročně zvýšit o 15 procent. Produkce je větší zejména díky tomu, že přibývá malých pivovarů.

„Ročně to je kolem 20 až 25 nových zařízení. I ty stávající vyrábějí víc piva a rozšiřují kapacity. Pivo není bráno jen jako levný alkohol, ale naopak i jako věc, která může být zážitková,“ zdůvodňuje viceprezident svazu minipivovarů Jan Kočka.

Zájem o piva z malých pivovarů roste, a s tím proto přibývají i výrobny. Loni v Česku fungovalo 160 minipivovarů, před dvěma týdny se jejich počet podle ČTK zvýšil na 205. Podíl minipivovarů na českém trhu dosahuje zhruba jednoho procenta.

Matěj Skalický, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme