NERV má vypracovat alternativní návrhy státního rozpočtu

Národní ekonomická rada vlády má vypracovat tři možné scénáře státního rozpočtu na roky 2012 až 2014. Požádal ji o to ministr financí Miroslav Kalousek. Poradci mají zvážit možný vývoj v Evropské unii a dopad na příjmy státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek před sněmovním rozpočtovým výborem

Ministr financí Miroslav Kalousek před sněmovním rozpočtovým výborem | Zdroj: ČTK

Konzervativní scénář má podle Kalouska počítat s tím, že nenastane recese ekonomiky. Krizový má reflektovat pokles hrubého domácího produktu o 2 až 3 procenta. Katastrofický scénář by měl počítat s ještě horším vývojem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek

„Musíme mít připravené různé scénáře i pro ty nejhorší situace, které doufáme nenastanou, to ale neznamená, že bychom neměli povinnost se na ně připravit,“ řekl Kalousek.

Vláda trvá na tom, aby se státní rozpočet na příští rok ve sněmovně schvaloval na základě odhadu vývoje ekonomiky, vycházejícího z červencové predikce ministerstva financí. Schodek rozpočtu má v příštím roce klesnout na 105 miliard korun proti letošním zhruba 156 miliardám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec ČSSD Alfréd Michalík navrhl vrátit rozpočet vládě k přepracování

Opozice návrh rozpočtu kritizovala. Podle ní vláda jen velmi málo hledá další zdroje příjmů, nebo je nehledá vůbec. Sociální demokraté proto navrhli vrátit předlohu vládě k přepracování.

„Už dneska víme, že to nebude 2,6, že to bude – když bude dobře, tak nula – nedej bože, aby to bylo minus. Takže si myslíme, že už teď si určitým způsobem nalháváme a je to takový trochu mini případ z roku 2008. Před tím chceme varovat a chceme, aby to vláda vzala v potaz a ta východiska zreálnila,“ shrnul důvody pro přepracování rozpočtu poslanec ČSSD Alfréd Michalík.

Rozpočtový výbor návrh sociálních demokratů na vrácení rozpočtu vládě nepodpořil.

Igor Maňour, Milada Richterová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme