NERV vytváří ideální ekonomický volební program

Národní ekonomická rada vlády se rozhodla, že sepíše ideální ekonomický volební program, který by pomohl českým veřejným financím. Informují o tom Hospodářské noviny. Tým, který vznikl ještě za vlády Mirka Topolánka, chce své rady zveřejnit ještě před svým oficiálním zánikem 14. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

"Nemá to být ideální předvolební program, ale inspirace k volnému rozebrání. Hodně jsme se inspirovali finským příkladem. To je ekonomika, která se opravdu zvedla z prachu a teď patří ke světové špičce," vysvětluje člen NERVu a hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Podle něj se zpráva snaží zaměřit na dlouhodobější věci, které se často při dennodenním politickém boji vytrácejí: "Chceme upozornit na to, že jsou i jiné způsoby, jak získat voličskou přízeň, než se jenom předhánět v tom, kdo dá voličům více korun, rohlíků či odpustků do peněženky."

Přehrát

00:00 / 00:00

O zprávě, která by měla politikům pomoci snížit schodek státního rozpočtu, mluvil na Rádiu Česko člen NERVu a hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Jedním z návrhů NERVu je například i to, aby docházelo k potrestání ministrů a jejich náměstků, pokud nedodrží výdajový rámec.

"Proč trestat celý národ za to, když daný ministr nebo vláda neumí rozumně hospodařit? Politik je v dnešní době zejména hospodář, který má moudře nakládat se svěřenými prostředky, hlídat si, aby peníze šly do nejefektivnějších kanálů, a aby se peníze neutrácely na nesmyslech," vysvětluje Sedláček.

"Pokud není politik schopen vyjít s rozpočtem, který mu byl určen, tak musí dojít k nějakému zdviženému prstu. Pokud nefunguje nic jiného, tak by měli být sankcionováni politici, kteří nejsou schopni vyjít s rozpočtem, který jim vláda odsouhlasila," dodává ještě člen NERVu.

Zpráva NERVu by měla být dodatkem k návrhu Eduarda Janoty

Podle Sedláčka by zpráva měla být jakýmsi doplňkem k navrhovaným rozpočtovým změnám Eduarda Janoty: "Jeho kroky jsou rozumné, ale nejsou to věci, které by měnily samotnou logiku hry, protože on nemá silný politický mandát, který je potřeba ke změně pravidel hry."

"On se v rámci daných pravidel snaží udělat maximum, což je chvályhodné," popisuje snahy ministra financí Sedláček. Podle něj není nejlepším krokem zvyšování daní, někdy to ale nejde jinak:

"Těžší a lepší cesta je škrtání výdajové stránky rozpočtu. Pokud k tomu není politická vůle, tak se to potom lepí záplatami ve formě zvyšování daní."

NERV společně s tímto dokumentem připravuje i závěrečnou zprávu, kterou předloží na konci svého působení. "Zprávy budou velice podobné a budou se doplňovat. Jedna z nich bude akademičtější, druhá spíše praktičtější, ale budou ze sebe navzájem vycházet," doplňuje hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Přečtěte si také:
NERV skončí na přelomu srpna září
Eduard Janota opakovaně varuje před hrozivě narůstajícím deficitem hospodaření státu
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty
Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard

Dana Votýpková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme