Nestlé chce výrazně omezit aktivity v Rusku. Zmizí značky jako KitKat nebo Nesquik

Švýcarský potravinářský gigant Nestlé výrazně omezí své obchodní aktivity v Rusku, zastaví tam například prodej značek KitKat a Nesquik. Informovala o tom ve středu agentura Reuters. Firma také uvedla, že v Rusku se teď soustředí na dodávky důležitých potravin, jako je dětská výživa, a že nepředpokládá, že by v této zemi v dohledné době vytvářela zisk.

Tento článek je více než rok starý.

Vevey/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

KitKat, Nestlé

KitKat, Nestlé | Foto: Pierre Albouy | Zdroj: Reuters

Společnost Nestlé kvůli setrvávání na ruském trhu o víkendu kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Firma sice v Rusku již dříve omezila činnost, nicméně na rozdíl od řady jiných mezinárodních podniků se z ruského trhu zcela nestáhla. Nestlé kvůli tomu v uplynulých týdnech čelila kritice také ze strany zákazníků, aktivistů a politiků.

Válka na Ukrajině způsobila přerušení asi třetiny ekonomické aktivity. Očekává se další pokles

Číst článek

Firma už dříve oznámila, že v Rusku v reakci na útok na Ukrajinu omezila dovoz i vývoz zboží, přerušila veškerou inzerci a pozastavila kapitálové investice. „Stojíme na straně ukrajinského lidu a našich 5800 tamních zaměstnanců,“ uvedla ve středu firma. Upozornila také, že lidem, které zaměstnává v Rusku, bude nadále vyplácet mzdy.

Nestlé vyrábí například kávy Nescafé a Nespresso, čokoládové tyčinky Kit Kat, cereálie Nesquik, kořenicí směsi Maggi nebo potravu pro domácí mazlíčky Purina Pro Plan a Friskies. V České republice patří do skupiny Nestlé továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov se značkami Orion, Margot, Kofila, Bon Pari či Jojo.

Akcie Nestlé dnes na burze v Curychu vykazovaly mírný zisk, po poledni už ale odepisovaly téměř jedno procento a byly těsně nad hranicí 119 franků. Jejich roční maximum je těsně pod 130 franků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme