Netradiční průvodce Londýnem: je to město, kterým proteče nejvíc špinavých peněz

Belgrave Square, Cadogan Lane nebo Sloane Street. To jsou všechno hezká londýnská zákoutí, ale ne zrovna místa, kam by se hrnuly tisíce turistů. Přesto právě na těchto místech dělá pravidelné zastávky autobus vozící zájemce po prohlídkové trase. Ta ovšem nekopíruje turistické myšlenky a choutky, nýbrž podezřelé finanční toky. Zkrátka bere zájemce na místa, která patří podezřelým zbohatlíkům s ne moc dobrou pověstí.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rezidence na 5 Belgrave Square v Londýně, která má patřit ruskému „hliníkovému králi" Olegu Děripaskovi.

Rezidence na 5 Belgrave Square v Londýně, která má patřit ruskému „hliníkovému králi" Olegu Děripaskovi. | Foto: Google Earth

Jsme na adrese Cottage Place, nedaleko luxusního obchodního domu Harrods v elegantní čtvrti Knightsbridge, říká reportér Radiožurnálu Jiří Hošek, který se prohlídky nazvané Kleptocracy Tour zúčastnil. Publicista a autor knihy „The Last Man in Russia" Oliver Bullough varuje účastníky, že na ně majitelé zpravidla volají policii a že si tak asi vyzkoušíme dojezdovou dobu strážců zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Netradiční prohlídka Londýna

Stojíme před nemovitostí, kterou za odhadovaných 60 milionů liber koupil před několika lety ukrajinský oligarcha Dmytro Firtaš. Ten ještě nedávno seděl ve vydávací vazbě v Rakousku, protože po něm prahne americká, španělská a ukrajinská justice.

„Ve skutečnosti vidíte jen půlku stavby. Stejně velký prostor je pod zemí. Ve druhém podlaží pod úrovní silnice, asi v hloubce devíti metrů, je třeba bazén. Jenže to asi bylo příliš malé, tak si Firtaš v únoru 2014 přikoupil ještě tady ten komplex, což jsou garáže a bývalá stanice metra. A kdo mu to prodal? Samotné britské ministerstvo obrany za 53,3 milionu liber. Ty peníze šly přímo do britského státního rozpočtu. Když nevadí britskému státu přijímat peníze od takového člověka, tak proč by to mělo vadit komukoli jinému," poukazuje Oliver Bullough třeba na několik milionů liber, které od Firtaše přijala Cambridgeská univerzita.

Koupě nemovitostí bez prokazování původu peněz

S dalším průvodcem pozoruhodné expedice po korupčních pamětihodnostech britské metropole, politologem Andrewem Foxallem, míjíme, tentokrát bez zastávky, rezidenci na adrese 5 Belgrave Square. Ta patří ruskému „hliníkovému králi" Olegu Děripaskovi.

Za 25 milionů liber si tenhle oligarcha pořídil už před 15 lety památkově přísně chráněnou budovu s 11 ložnicemi. A samozřejmě, ne sám, nýbrž přes firmu registrovanou na Britských Panenských ostrovech.

„Podle dosud platných britských zákonů si tady může anonymní offshorová společnost koupit nemovitost za peníze, u kterých se nemusí prokazovat jejich původ. Je to perfektní recept pro jakéhokoli mezinárodního zločince. Ukradněte v nějaké zemi peníze, a ukryjte je v exotickém ostrovním ráji. Pak přijeďte do Londýna a investujte do nemovitostí. Nikdo Vám nebude klást nepříjemné dotazy," říká Roman Borisovič, bojovník proti praní špinavých peněz, zakladatel nevládní organizace ClampK, a spoluautor výbušného dokumentu „From Russia With Cash".

Borisovič je ale hlavně pořadatel autobusové Kleptocracy Tour, který bez uzardění tvrdí, že Londýn je městem, kterým proteče nejvíc špinavých peněz na světě. Podle oficiálních vládních údajů 10 miliard liber, podle neoficiálních dokonce 100 miliard.

Autobus se dál proplétal ulicemi britské metropole a součet hodnoty nemovitostí podezřelých kupců míhajících se za okny, už dávno přesáhl miliardu liber. Mezi tradičními zastávkami Kleptocracy Tour figurují domy, které si pořídili třeba blízcí přátelé Vladimira Putina, bratři Rotenbergové, nebo syn někdejšího šéfa ruských železnic Vladimira Jakunina, pořadatele v Česku dobře známé rhodoské konference „Dialog civilizací".

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme