Neúplným cenám letenek odzvoní

Letecké společnosti nebudou smět uvádět neúplné ceny letenek. Povinnost prezentovat především na webových stránkách cenu přepravy se všemi příplatky a daněmi jim uloží nařízení Evropské unie, které dnes schválil Evropský parlament ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v letadle

v letadle | Foto: Marián Vojtek

Nařízení Evropské unie přímo aplikovatelné v právních řádech členských států je namířené hlavně proti nekalým praktikám některých nízkonákladových aerolinií. Ty uváděly nebo ještě uvádějí na webových stránkách cenu letenky bez různých příplatků - například palivových a bezpečnostních nebo za platbu kreditní kartou.

Přitom koupě přes internet je často jediným způsobem, jak si takovou letenku opatřit. Tato praxe ale skončí. Vysvětlil člen výboru europarlamentu pro dopravu a cestovní ruch Petr Duchoň:

"Ta novost spočívá v tom, že teď už se do ceny letenky nebo jiné letecké služby - protože jsou i lidé, kteří si objednávají leteckou přepravu zboží - musí zahrnout veškeré daně a poplatky."

Nařízení musí ještě schválit rada ministrů dopravy členských zemí EU. To je ale pouze formalita. Rada se totiž na kompromisním znění nařízení s parlamentem už dohodla. Platit by tedy mohlo už od začátku příštího roku.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme