Neúroda postihla i Slovensko

Velká neúroda letos nepostihla pouze české zemědělce. Neveselé dožínky zažívají také jejich slovenští kolegové. Ti letos očekávají katastrofální ztráty. Výnosy obilovin jsou v důsledku sucha o polovinu nižší než loni. Jen ze žní odhadli výpadek na téměř tři miliardy korun. Na pomoc vlády se slovenští zemědělci spolehnout nemohou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Na mezinárodní zemědělské výstavě Agrokomplex v Nitře si na velké ztráty nestěžovali pouze slovenští zemědělci. Na rozdíl od nich většina kolegů ze sousedních zemí ale už ví, jak jim vláda pomůže. Dzurindův kabinet zatím ztráty sumarizuje.

Za historicky nejnižší považují slovenští zemědělci úrodu řepky olejné. Objevili se ale také spekulanti, kteří svádějí ztrát na sucho u rostlin, které nejsou vhodné pro pěstování v jejich regionu. Slovenský kabinet také rozhodne, které plodiny budou na Slovensko dovezeny.

Markéta Kaclová, Renata Havranová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme