New Yorská burza ožila, ceny akcií raketově rostly

Americká Wall Street zažila jeden z nejlepších obchodovacích dnů v historii. Ceny akcií vzrostly o 11 procent. Investory podle všeho uklidnila opatření na pomoc finančním institucím, na kterých se shodla americká vláda i evropští představitelé. Experti ale varují před přílišným optimismem a ekonomika zůstává nejčastěji skloňovaným slovem ve rcholící prezidentské kampani.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Makléři na Wall Street měli bál: Dow Jonesův index hlavních průmyslových akcií stoupl o 936 bodů - to byl nejvyšší procentní nárůst hodnoty tohoto klíčového indexu od roku 1933. Velká část ztrát z minulého týdne se investorům vrátila.

Jejich optimismus pramení podle všeho z odhodlání americké a evropských vlád pomoci finančním trhům biliony dolarů z kapes daňových poplatníků.

Celkově vzrostly za včerejšek ceny akcií na newyorské burze o 11 procent. Největší zisky zaznamenala banka Morgan Stanley, jejíž akcie posílily o 87 procent.

Finanční experti v amerických médiích prudké oživení vítají ale současně varují před přílišným optimismem. Teprve příští dny podle nich ukáží, jestli to není jen ojedinělý výkyv trhů, který se může rychle pominout.

Ekonomika zůstává v popředí vrcholící prezidentské kampaně

"Zajistím, abychom se postarali o lidi, které ničí výstřelky na Wall Street a ve Washingtonu," slibuje republikánský kandidát John McCain. Chce proto věnovat miliardy dolarů na pomoc rodinám, které nemají na splácení hypoték. Ne ale na záchranu bank a finančních institucí, jak činí současná vláda prezidenta Bushe.

J. McCain a B.Obama | Foto: United States Senate

Demokrat Barack Obama slibuje bojovat v prvé řadě proti nezaměstnanosti. Slibuje proto daňové úlevy společnostem, které budou vytvářet nová pracovní místa. Současně chce osvobodit od daní investice do malých podniků, které vytvářejí ve Spojených státech většinu nových pracovních míst.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění si Barack Obama udržuje výrazný náskok před republikánem Johnem McCainem. Za lepšího kandidáta ho považuje o 10 procent více Američanů.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme