Nezaměstnanost atakovala na konci roku hranici 10 procent

Česko mělo loni nejnižší inflaci od roku 1990. Oproti loňskému roku narostly ceny jen o 1,8 procenta. Naopak míra nezaměstnanosti zopakovala v prosinci nejhorší výsledek z ledna 2000, kdy se stejně jako teď zastavila jen dvě desetiny pod desetiprocentní hranicí. Úřady práce evidovaly ke konci loňského roku 514.435 uchazečů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

Za nízkou inflací stojí zejména pokles cen potravin a nealkoholických nápojů a cen v dopravě. Rychleji než v roce 2001 rostly loni pouze výdaje na zdraví, vzdělávání, stravování a ubytování. Podle Davida Marka z Patria finance, ale současný nárůst cen pohonných hmot nejspíše ovlivní už lednovou inflaci.

Nicméně za celý letošní rok by se inflace nijak dramaticky zvyšovat neměla, Marek očekává zvýšení do intervalu mezi dvě až tři procenta. "S tím by mělo být počítáno při stanovování mezd na lětošní rok, nicméně z pohledu centrální banky by inflační vývoj měl zůstat nadále natolik příznivý, že by mohly vydržet nízké úrokové sazby ještě několik měsíců. Další snižování úrokových sazeb již nečekáme," dodal analytik.

Počet lidí bez práce u nás neustále narůstá. Míra nezaměstnanosti se k 31. prosinci loňského roku zvýšila na 9,8 procenta, když na konci listopadu činila 9,3 procenta. Za jeden měsíc tak přibylo na úřadech práce přes 55.000 lidí. Na konci roku 2001 činila nezaměstnanost 8,9 procenta.

Nejvíce postiženým okresem i nadále zůstává Mostecko. To vykázalo míru nezaměstnanosti přes 21 procent, což představuje přes 14 tisíc lidí bez práce. Meziměsíční nárůst nezaměstnaných tentokrát zaznamenalo všech 77 úřadů práce. Nejvýraznější byl v okresech Jindřichův Hradec (o 12,9 procenta), Jeseník (o 12,4), Znojmo (o 11,8) a Chrudim (o 11,5 procenta).

Pavel Sobíšek z HVB Banky předpokládá, že už v lednu nezaměstnanost překročí magickou hranici deseti procent. "Takový vývoj je zřejmým důsledkem slábnutí české ekonomiky a k jeho obratu dojde až s oživením zahraniční poptávky. Nezaměstnanost je ale tlačena vzhůru také tím, že v některých podnicích odbory nadměrně tlačí na růst mezd," uvedl Sobíšek.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme