Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu bodu na 4,2 procenta, bez práce bylo 307 tisíc lidí

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 4,2 procenta z únorových 4,3 procenta. Počet uchazečů o zaměstnání se snížil na 306 616, naopak počet volných míst stoupl na 338 862. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR. V tiskové zprávě uvedl, že situace na pracovním trhu je i přes pandemii koronaviru stabilní. V mezinárodním srovnání mělo Česko podle posledních dostupných dat druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

(ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Za takhle dobrý výsledek může mix Antiviru a aktivní politiky zaměstnanosti,“ napsala ministryně Jana Maláčová (ČSSD) na twitteru. Ministerstvo v úterý zveřejnilo, že příspěvky na mzdy z programu Antivirus získalo za první rok od jeho spuštění 71 700 firem, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. Rozdělily si 36,9 miliardy korun. Celý výdělek či jeho část dostal od státu přes milion zaměstnanců.

Pravidelná informace k nezaměstnanosti! Za březen 4, 2 %, to je mírný pokles oproti únoru a druhý nejlepší výsledek v rámci EU. V evidenci ÚP je 306 616 uchazečů. Za takhle dobrý výsledek může mix Antiviru a aktivní politiky zaměstnanosti.

09:30 – 07. 04. 2021

4 19

Pokles nezaměstnanosti v jarních měsících je ale obvyklý, neboť s příchodem jara se také rozjíždějí sezónní práce. „Zaměstnavatelé tak momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice či e-shopech. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Nezaměstnanost v Česku nadále roste. V lednu stoupla na 4,3 procenta, přibyla i pracovní místa

Číst článek

Podle úřadu ale nadále trvá disproporčnost ekonomické krize. Nařízené uzavření provozů výrazně postihlo především cestovní ruch, gastronomii, služby, obchod, kulturu, na druhé straně jsou ale oblasti, jako je výroba, zdravotnictví nebo sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly. O zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době tak především lidé, kteří přicházejí z oblasti služeb – zejména z maloobchodu, úklidu a mezi nově příchozími jsou ve větší míře také manipulační a pomocní dělníci nebo zaměstnanci v oblasti administrativy.

„Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od aktuální pandemické situace, a s tím spojených přijatých bezpečnostních opatření,“ uvedl úřad práce.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v březnu 64 okresů, naopak ve 13 regionech nezaměstnanost vzrostla. Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci března okresy Pelhřimov a Rychnov nad Kněžnou, kde činila shodně dvě procenta. Naopak nejvyšší byla na Karvinsku, a to 8,9 procenta. Mezi kraji byla nejnižší nezaměstnanost opět v Pardubickém kraji, kde klesla na tři procenta. O dvě desetiny bodu vyšší byla v Královéhradeckém kraji. Naopak nejhorší situace byla v Karlovarském kraji, kde nezaměstnanost činí 6,1 procenta. Následoval s šesti procenty Ústecký kraj a s 5,9 procenta Moravskoslezský kraj.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme