Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 3,1 procenta, bez práce bylo 230 tisíc lidí

Z prosincových 2,9 procenta vzrostla během ledna nezaměstnanost na 3,1 procenta. Počet lidí bez práce se zvýšil o 14 490 na 230 022, přesto je to nejnižší lednová hodnota od roku 1997. Informoval o tom v pondělí Úřad práce ČR. Zaměstnavatelé nabízeli 341 391 volných pracovních míst, jejich nabídka se tak meziměsíčně rozšířila o 434.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci v kanceláři

Zaměstnavatelé nabízeli v lednu 341 391 volných pracovních míst. | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Podle ředitele Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jana Karmazína nezaměstnanost v lednu roste pravidelně. „Ve větší míře přicházeli do evidence Úřadu práce lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání,“ uvedl. Nárůst nezaměstnanosti na 3,1 procenta očekávali i analytici, které oslovila Česká tisková kancelář.

Nezaměstnanost v prosinci vzrostla na 2,9 procenta, práci na konci roku hledalo 215 tisíc lidí

Číst článek

V meziročním srovnání nezaměstnanost v lednu klesla o 0,2 procentního bodu, lidí bez práce tak bylo o 15 035 méně. Naopak volných míst bylo o 9938 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo letos v lednu připadlo v průměru 0,7 uchazeče. Podle Karmazína zaměstnavatelé stále mají zájem o nové zaměstnance hlavně v technických a dělnických oborech, v sociálních službách nebo ve zdravotnictví.

Mezi kraji byla nejnižší míra nezaměstnanosti v lednu v Praze, kde činila 1,9 procenta, následoval Pardubický kraj s 2,4 procenta. Nejvíce lidí bez práce bylo v Moravskoslezském kraji, a to 4,6 procenta.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v lednu všech 77 okresů. Nejnižší byla v okrese Praha-východ, kde činila 1,2 procenta. Okresy Praha-západ a Rychnov nad Kněžnou shodně vykázaly 1,5 procenta a Pelhřimovsko mělo 1,6 procenta. Naopak nejvyšší podíl lidí bez práce byl na Karvinsku, 6,9 procenta. Mírně nižší byl na Bruntálsku a Znojemsku, kde činil šest, resp. 5,9 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme