Nezaměstnanost v Česku stagnuje na 3,9 procenta. Počet volných míst ale stále převyšuje uchazeče

Nezaměstnanost v Česku letos v únoru stagnovala, když stejně jako v lednu činila 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Úřad práce ČR. Lidí bez práce bylo ke konci února asi 282 500, což bylo zhruba o 550 méně než před měsícem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce, továrna, dovolená

Nejvyšší nezaměstnanost byla v únoru nadále v Ústeckém kraji s 5,8 procenta (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Počet volných míst oproti lednu stoupl přibližně o 2000 na téměř 283 100. Loni v únoru byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy asi 263 400 lidí a volných míst bylo 363 900.

Vývoj na trhu práce podle úřadu odpovídá nynějšímu ročnímu období. Přetrvává zájem hlavně o technické a dělnické profese a dlouhodobě o kvalifikované řemeslníky. Zároveň pokračuje zimní sezona v horských střediscích.

České matky vypadávají z trhu práce mnohem více, než je běžné v ostatních zemích Evropy

Číst článek

Podle úřadu práce jsou zaměstnavatelé stále ve srovnání s předchozím rokem opatrnější v přijímání nových zaměstnanců, zejména kvůli dražším energiím či surovinám. Současně se ale většina zaměstnavatelů snaží udržet stávající stavy zaměstnanců a neplánuje výrazné propouštění, uvedl úřad.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) očekává v následujících měsících mírný pokles nezaměstnanosti. „Meziměsíčně v absolutní hodnotě klesl počet uchazečů o zaměstnání. A s nástupem jarních měsíců očekáváme každoroční rozjezd sezonních prací, především ve stavebnictví, v lesnictví nebo zemědělství,“ sdělil k údajům. 

„Současně už nyní zaznamenáváme zvýšený zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ doplnil ministr Jurečka. 

Nejvíc na Karvinsku

Nejvyšší nezaměstnanost byla v únoru nadále v Ústeckém kraji s 5,8 procenta. Nad pěti procenty se držela dále ještě v Moravskoslezském kraji, kde činil podíl nezaměstnaných 5,2 procenta. Nejnižší byla naopak nezaměstnanost v Plzeňském a Zlínském kraji, kde shodně činila rovná tři procenta.

Úřad práce: Práci v Česku mělo na konci ledna 94 400 uprchlíků z Ukrajiny. Problémem zůstává čeština

Číst článek

Mezi okresy byla nezaměstnanost nejvyšší stále na Karvinsku, kde dosahovala 8,4 procenta. V tomto okrese byl zároveň nejvyšší počet uchazečů o práci na jedno volné místo. Na každou volnou pozici připadalo na Karvinsku v průměru 10,6 uchazeče.

Nejnižší podíl nezaměstnaných byl opět v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,6 procenta lidí. Ve stejném okrese byl také nejnižší počet uchazečů na jedno volné místo, a to 0,2 uchazeče.

Z celkového počtu nezaměstnaných v Česku tvoří naprostou většinu takzvaně dosažitelní, tedy lidé schopní okamžitě nastoupit do práce. Ke konci února jich bylo asi 258 000, což bylo přes 91 procent ze všech nezaměstnaných. Mírnou většinu mají mezi lidmi bez práce ženy, které tvořily v únoru zhruba 53 procent nezaměstnaných.

Průměrný věk nezaměstnaných byl v únoru 43,3 roku. Meziročně mírně klesl, loni činil 43,8 roku. Bez práce byli nejčastěji lidé s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním.

Práci našli i Ukrajinci

Ke konci února pracovalo na území Česka podle úřadu práce 98 215 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou, kteří svou zemi opustili kvůli ruské invazi. Nejčastěji působili jako montážní dělníci, pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě nebo jako obsluha stacionárních strojů a zařízení.

Nezaměstnanost v lednu vzrostla na 3,9 procenta. Nejhorší situace je na Karvinsku

Číst článek

Od vypuknutí konfliktu na Ukrajině loni na konci února dostalo práci v Česku celkem asi 205 000 lidí z Ukrajiny pod dočasnou ochranou, z nichž někteří se ale už vrátili domů nebo ze zaměstnání odešli. Většinu ze zaměstnaných uprchlíků z Ukrajiny, asi tři čtvrtiny, tvořily ženy.

Úřad práce ČR je od poloviny letošního února bez ředitele. Úřady práce čelí od loňska náporu a sklízí kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Ministr Jurečka v souvislosti s tím opakovaně kritizoval šéfa úřadu Viktora Najmona, kterého pak v půlce února odvolal.

Najmon jakékoli pochybení popírá a proti rozhodnutí o svém odchodu z funkce podal odvolání. Dočasně Úřad práce ČR vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva práce Karel Trpkoš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme