Jeden nezaměstnaný na jedno volné místo. Bez práce bylo v březnu 270 tisíc lidí, méně než v únoru

Nezaměstnanost v Česku během března klesla na 3,7 procenta, v únoru byla o dvě desetiny procentního bodu vyšší. Na konci března bylo bez práce zhruba 273 500 lidí, o 9000 méně než v předchozím měsíci. Počet volných pracovních míst stoupl asi o 1400, zaměstnavatelé jich v březnu nabízeli kolem 284 500. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Úřad práce. Loni v březnu byla nezaměstnanost v Česku 3,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizujeme Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku klesla o 0,2 procentního bodu na 3,7 procenta (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vývoj na trhu práce podle úřadu aktuálně odpovídá ročnímu období, kdy je nezaměstnanost v zimě vyšší a s příchodem jara klesá.

Březen je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především při jarních úklidech veřejných prostranství.

Median: 62 procent Čechů se nebojí, že jim umělá inteligence vezme místa. Má zastat práci v kanceláři

Číst článek

„Hlavní nástup těchto činností očekáváme v dubnu. Dobrou zprávou je, že v následujících měsících by mohla nezaměstnanost s velkou pravděpodobností ještě dále klesat,“ uvedl ministr.

Nejnižší nezaměstnanost, shodně 2,9 procenta, zaznamenaly v březnu úřady ve Zlínském, v Plzeňském a Pardubickém kraji.

Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných byl nadále v Ústeckém kraji s 5,7 procenta. Nad pěti procenty se nezaměstnanost držela ještě v Moravskoslezském kraji, kde dosáhla 5,1 procenta.

Mezi okresy byla nejnižší nezaměstnanost nadále v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,6 procenta lidí, následovaly okresy Praha-západ s 1,7 procenta a Pelhřimov s 1,8 procenta. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných, 8,3 procenta, hlásí okres Karviná. Na Mostecku dosáhla nezaměstnanost 7,1 procenta, na Bruntálsku 6,8 procenta.

Na jedno pracovní místo připadá v Česku průměrně jeden uchazeč. Nejvíce je to na Karvinsku, a to téměř 11 uchazečů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme