V červnu ubylo lidí bez práce. Nezaměstnanost oproti květnu poklesla o dvě desetiny na 3,7 procenta

Podíl nezaměstnaných v Česku v červnu klesl na 3,7 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně než v květnu a stejně jako loni v červnu. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu se oproti předchozímu měsíci snížil o zhruba 12 500 na 273 302, zatímco počet volných míst stoupl o 9000 na 355 612. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Úřad práce ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 10:20 9. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovní úřad

Nezaměstnanost oprati květnu klesla (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Důvodem dalšího poklesu nezaměstnanosti jsou podle odborníků především zlepšující se pandemická situace a nedostatek pracovníků ze zahraničí. Trh práce podle úřadu ovlivňují zejména sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, pohostinství, prodeji či ve službách.

Jedna dávka vakcíny už k bezinfekčnosti nestačí. Neočkování musí v práci předložit po dovolené test

Číst článek

V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření obnovili své ekonomické aktivity zaměstnavatelé působící v oborech, ve kterých vlivem pandemie došlo ke značným hospodářským ztrátám. „Řada nezaměstnaných také nastoupila do práce v rámci sezonních činností, které už jsou v plném proudu,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„Lidé se vrací do zaměstnání a my budeme s Inspekcí práce kontrolovat, jestli firmy neždímají kvůli ztrátám své zaměstnance,“ napsala na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V dalších měsících by mohla nezaměstnanost, pokud se nezhorší epidemická situace a nezpřísní současná opatření, ještě mírně klesat. „Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme v souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst,“ dodal Najmon.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v červnu v Ústeckém kraji, a to 5,6 procenta, následoval Moravskoslezský kraj s 5,4 procenta a Karlovarský s 5,2 procenta. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v červnu minulého roku, což podle Úřadu práce ČR odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji - 2,4 procenta. Situace se nejvíce změnila v Praze a v Ústeckém kraji, kde podíl nezaměstnaných osob oproti červnu 2020 vzrostl o 0,4 procentního bodu na 3,4 procenta, respektive 5,2 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme