Nezaměstnanost i inflace mírně klesly

Počet lidí, kteří hledají práci, v březnu mírně klesl - o dvě desetiny procenta. Míra nezaměstnanosti tak minulý měsíc dosáhla 9,1 procenta, což znamená, že bez práce bylo 471 673 lidí. Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 3,7 procenta. Meziroční míra inflace se už tři měsíce téměř nemění. V březnu dosáhla 4, 6 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fronta na Úřadu práce

fronta na Úřadu práce | Foto: Uherský Brod

Jak Radiožurnálu řekl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Václav Svoboda, na trhu práce nedochází k žádným dramatickým výkyvům. "Během měsíce března bylo nově zaevidováno méně uchazečů o zaměstnání než v předchozím období. Již se začíná projevovat mírný odliv uchazečů z evidence díky zahájení sezónních prací ve stavebnictví, lesnictví a v zemědělství a díky zahájení veřejně prospěšných prací. Neprojevila se převaha určitých profesí; nově hlášení uchazeči přicházejí z různorodých profesí - řidiči, prodavači, zámečníci, nejrůznější administrativní profese. Jejich příchod je převážně přičítán přirozené fluktuaci nebo ukončení pracovního poměru ve zkušební době."

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Svoboda o vývoji nezaměstnanosti

Na vývoji inflace se podle mluvčí statistického úřadu Jany Bondyové podepsaly především levnější potraviny, hlavně maso a masné výrobky. "Výjimkou byly ceny čerstvé zeleniny a jižního ovoce a ceny brambor, které dále vzrostly. Co se týče průmyslových výrobků, tam pokračoval mírný pokles cen u oděvů a obuvi, trošku se snížily ceny v dopravě."

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme