Nezaměstnanost klesla na 8,5 procenta

Lidí bez práce v Česku opět ubylo. Míra nezaměstnanosti se v říjnu snížila na 8 a půl procenta ze zářijových 8,8 procenta. Práci tak hledalo o 11 a půl tisíce lidí méně než na konci září. Oznámilo to dnes Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Jana Procházky je důležité, že počet nezaměstnaných klesl pod psychologickou hranici půl milionu lidí.

"Míra nezaměstnanosti vykazuje již dlouho očekávané pozitivní efekty, a začíná se tak projevovat aktuální dobrý stav české ekonomiky a s ním spojená lepší tvorba pracovních míst. Tvorbě krátkodobých i dlouhodobých pracovních míst by však výrazně prospěl opravdu kvalitní zákoník práce," řekl Procházka Radiožurnálu.

I přes poměrně vysokou míru nezaměstnanosti v některých oblastech, jako třeba na severu Moravy, si ale podnikatelé stěžují, že nemohou sehnat dostatečný počet kvalifikovaných dělníků. Podle Heleny Horské, ekonomky Raiffeisen Bank, je to tím, že na trhu práce existují rozpory mezi tím, co trh nabízí a podniky potřebují.

"Naši zaměstnanci ne vždy jsou ochotni pracovat za mzdu, kterou zaměstnavatel nabízí. Také jejich odbornost - buď zkušenosti nebo kvalifikace - neodpovídá požadavkům zaměstnavatelů. Také úroveň mzdy ve vztahu k sociálním dávkám je někdy velmi důležitá; u lidí s nižšími příjmy je velmi důležité, zda si vydělají více, než dostanou na sociálních dávkách."

Podle Horské je také známo, že Češi nejsou ochotni se za prací stěhovat nebo dojíždět. Proto je prý důležité zvážit vztah mezi výší sociálních dávek a průměrnou mzdou tak, aby se lidem vyplatilo začít pracovat.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme