Lidí bez práce je nejméně od června roku 1997, nezaměstnanost klesla na 2,8 procenta

Počet lidí, kteří jsou bez práce déle než dvanáct měsíců, je nejnižší za posledních jednadvacet let. V říjnu se podle Úřadu práce o zaměstnání ucházelo 215 622 lidí, volných pracovních míst potom bylo téměř 316 900. Nejméně nezaměstnaných je v Pardubickém kraji, nejvíc naopak v Moravskoslezském.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úřad práce

O zaměstnání se v říjnu ucházelo 215 622 (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

V září byla nezaměstnanost tři procenta a loni v říjnu 3,6 procenta. Meziročně se tak snížil počet lidí, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 7,6 procenta. Ve srovnání s rokem 2016 pak o více než 11 procentních bodů. 

„I v minulém roce trval zájem o nové zaměstnance. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona," uvedl úřad. 

„Tato čísla potvrzují, že se Úřadu práce ČR daří umisťovat na trh práce i ty klienty, kteří už například ztratili motivaci a nemají zájem pracovat," podotkla generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

Nejnižší v Pardubickém kraji

Nejnižší míra nezaměstnanosti, 1,8 procenta, je v Pardubickém kraji. „V kraji jsou všechna odvětví národního hospodářství, která pracovní sílu absorbují, proto je u nás nezaměstnanost tak nízká," řekl ředitel Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl.

Nízká nezaměstnanost je pak také v Jihočeském a Plzeňském kraji, kde činí 1,9 procenta. V Praze je dvě procenta.

Srpnová nezaměstnanost v Česku byla nejnižší za posledních 22 let. Oproti červenci se nezměnila

Číst článek

Nejvyššího podílu nezaměstnaných osob, 4,4 procenta, dosáhla v Moravskoslezském kraji, v Ústeckém kraji pak 4,3 procenta. Vyšší počet lidí bez práce než volných pracovních míst je v krajích Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském.

Mezi okresy je na tom nejlépe Rychnov nad Kněžnou s nezaměstnaností 1,1 procenta, v Praze-východ je to 1,2 procenta a na Jindřichohradecku 1,3 procenta. Naopak nejhůře je na tom okres Karviná s mírou nezaměstnanosti s 6,8 procenta.

Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem, páječe, nebo kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, uvedl úřad.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme