Nezaměstnanost v červenci zůstala na 3,7 procenta. Vliv na ni podle analytiků má uvolňování opatření

Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala stejně jako předchozí měsíc, a to na hodnotě 3,7 procenta. Předtím čtyři měsíce v řadě klesala. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR. Počet uchazečů o práci se oproti červnu snížil o 1124 na 272 178, ve srovnání s loňským červencem je nezaměstnaných bezmála o 7500 méně. Naopak nabízených pracovních míst přibylo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovní úřad

Nejvyšší podíl nezaměstnaných vykázaly Ústecký a Moravskoslezský kraj. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Ke konci července nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce celkem 358 152 volných pracovních míst, což bylo o 2540 víc než v červnu a o 23 869 míst víc než před rokem.

Vývoj nezaměstnanosti podle analytiků ovlivňuje rozjezd ekonomiky po uvolňování opatření proti šíření nemoci covid-19.

Pandemie drasticky snížila tržby výrobců bižuterie. V březnu byly na 25 procentech roku 2019

Číst článek

„Obvykle v červenci nezaměstnanost v souladu se sezonním vývojem stagnuje nebo nepatrně vzroste. Letos zůstala na stejné hodnotě jako v červnu. V tomto ročním období je často aktivita firem v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených utlumená. Oživení pracovního trhu se dá očekávat opět v září,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. Loni v červenci činil podíl nezaměstnaných 3,8 procenta, předloni byl 2,7 procenta.

I letošní první prázdninový měsíc byly patrné regionální rozdíly. Nejvyšší podíl nezaměstnaných vykázaly Ústecký a Moravskoslezský kraj, shodně 5,5 procenta, následoval Karlovarský kraj s pětiprocentní nezaměstnaností.

Tyto tři regiony postižené útlumem těžby uhlí a s vysokým počtem sociálně vyloučených lokalit měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v červenci loňského roku, což podle Úřadu práce ČR odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, a to 2,3 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme