Nezaměstnanost může stoupnout až na 12 procent, tvrdí odbory

Až na dvanáct procent by se letos mohla vyšplhat nezaměstnanost. Řekl to dnes předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch s tím, že to vyplývá z výpočtů odborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Naše analýzy hovoří, že může narůst až k dvanácti procentům. Já bych teď chtěl být větší optimista a řekl bych, že to bude někde mezi jedenácti a dvanácti procenty. Mám obavu, že zejména v letních měsících, kdy začnou na pomyslný trh práce přicházet absolventi škol, může dojít k rychlejšímu nárůstu,“ řekl Štěch.

Obecně podle něj platí, že pokud neporoste ekonomika minimálně o tři procenta HDP, tak se zřejmě nezaměstnanost nesníží.

Průměrně by se proto podle Štěcha mohla nezaměstnanost pohybovat mezi deseti a půl a jedenácti procenty. Hospodářská komora si naopak nemyslí, že se čísla nezaměstnanosti dostanou až na dvanáct procent. Komora nicméně nečeká, že by počet lidí bez práce jakkoliv letos klesnul.

Lepší vývoj na trhu práce očekává prezident Hospodářské komory Petr Kužel až v roce 2011. Nezaměstnanost totiž vždy reaguje na celkovou ekonomiku se zpožděním, proto i její pokles přijde později. „Podle naší prognózy se stabilita České republiky zlepší na konci roku 2010 a řekl bych až v druhé polovině 2011,“ poznamenal Kužel.

Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme