Nezaměstnanost na 10 procentech

Míra nezaměstnanosti vzrostla ke konci srpna na deset procent. Bez práce bylo 524 980 lidí. Oznámilo to Ministerstvo práce a sociálních věcí. Míra nezaměstnanosti se od dubna držela pod deseti procenty. Analytici vesměs očekávali nárůst přes deset procent, analytička České spořitelny Helena Horská 10,1 procenta. "Řady nezaměstnaných rozšířili opět absolventi škol a lidi, kteří přišli o práci v souvislosti s propouštěním v průmyslu. Nabídka nových pracovních míst je nadále nízká. Sezónní práce v zemědělství, službách a ve stavebnictví nejsou sto zabránit růstu nezaměstnanosti."

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Nezaměstnanost v České republice se vrátila na psychologickou hranici deseti procent. Mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Prejdová Radiožurnálu řekla, že mezi hlavní důvody, proč lidé přicházeli na úřady práce byly reorganizace v podnicích a na vyšší míře nezaměstnanosti se podíleli také absolventi škol. Ze všech nezaměstných právě oni činili jedenáct procent. "Nejčastěji novou práci hledali dělníci v elektronice, zámečníci, montážní dělníci a automechanici. V odvětví služeb pak prodavači, kuchaři, číšníci a řidiči. Mezi nezaměstnanými byli také lidé z administrativy, ekonomiky a osoby samostatně výdělečně činné."

Nejvyšší nezaměstnanost byla tradičně v okresech na severu Čech a Moravy, nejnižší pak v Praze a na Benešovsku. "Nejvyšší byla v okresech Most, Karviná, Teplice, Ostrava a Chomutov."

Nezaměstnanost trápí stále také celou Evropu. V poslední době je nicméně počet lidí bez práce stabilní - statistici hlásí, že v červenci byla v eurozóně míra nezaměstnanosti stejná jako v červnu tedy 8.9%. To je přitom o dost víc než ve Spojených Státech či Japonsku. 14 milionů a 300 tisíc, právě tolik obyvatel Evropské unie je bez práce. Největší potíže mají ve Španělsku, kde míra nezaměstnanosti přesahuje 11 procent. Následuje Německo, Francie a Finsko. Naopak nejlépe jsou na tom v Lucembursku s necelými 4 procenty a podobně si vede také Nizozemí, Rakousko a Irsko. Víc než muže trápí nezaměstnanost ženy a obrovské potíže mají s hledáním zaměstnání mladí lidé pod 25 let. V eurozóně, tedy zemích, kde zavedli euro, je jich podle Eurostatu bez práce skoro 17 procent.

Vyšly i další výsledky české ekonomiky. Ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2 celé a 1 desetinu procenta. Odhady vývoje hrubého domácího produktu zveřejnil Český statistický úřad. Analytici přitom počítali s menším růstem. Tahounem českého hospodářství zůstaly výdaje domácností, rostla i tvorba kapitálu. Negativně se naopak na vývoji ekonomiky podepsal horší zahraniční obchod především se zbožím a službami.

Markéta Kaclová, Helena Šulcová, Pavla Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme