Nezaměstnanost v Německu klesla na nové minimum od roku 1990

Míra nezaměstnanosti v Německu v březnu klesla na 5,3 procenta z únorových 5,4 procenta. Dostala se tak na nové minimum od sjednocení země v roce 1990. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které ve čtvrtek zveřejnil spolkový úřad práce.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

Počet nezaměstnaných se v březnu po sezonním očištění meziměsíčně snížil o zhruba 19 tisíc osob na 2,373 milionu. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem pouze o 15 tisíc osob.

„Příznivý vývoj na trhu práce v březnu pokračoval,“ uvedl šéf úřadu práce Detlef Scheele. „Poptávka po pracovních silách nadále zůstává na velmi vysoké úrovni,“ dodal.

Příznivá situace na trhu práce podporuje spotřebitelské výdaje, které jsou v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky. Německá vláda koncem ledna zvýšila odhad letošního hospodářského růstu na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta.

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta. Volných míst opět přibylo

Číst článek

V loňském roce se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 2,2 procenta, tedy nejprudším tempem za šest let. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Ekonom Jörg Zeuner ze společnosti KfW uvedl, že vzhledem k vysokému objemu zakázek a silnému růstu světové ekonomiky není pravděpodobné, že by příznivý vývoj na německém trhu práce v brzké době skončil. Upozornil však, že německé firmy jsou nyní méně optimistické ohledně budoucího vývoje, a to kvůli hrozbě obchodních sporů se Spojenými státy.

V USA minulý pátek vstoupila v platnost nová cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent. EU je od těchto cel prozatím osvobozena, jejím cílem je ale získání trvalé výjimky. Představitelé EU tento měsíc pohrozili odvetnými opatřeními, pokud se výjimku nepodaří zajistit.

„Poraženými ve spirále protekcionismu mezi Spojenými státy a Evropskou unií by byli spotřebitelé a zaměstnanci na obou stranách Atlantiku,“ varoval Zeuner.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme