Nezaměstnanost v Česku byla v březnu 3,4 procenta, práci hledalo čtvrt milionu lidí

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta. Bez práce bylo 252 873 lidí, zhruba o 10 500 méně než v předchozím měsíci. Zaměstnavatelé nabízeli 360 168 volných míst, jejich počet tak mírně klesl. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v březnu byla nezaměstnanost v Česku 4,2 procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce, ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

S příchodem jara začínají sezonní práce. „Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví a v logistice. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Nezaměstnanost v Česku v lednu mírně stoupla na 3,6 procenta. Bez práce bylo přes 267 tisíc lidí

Číst článek

Situace v dalších měsících bude podle úřadu záviset mimo jiné na vývoji pandemické situace a také války na Ukrajině. Podle dostupných údajů nastoupilo od zahájení ruské invaze k zaměstnavatelům v Česku více než 12 600 Ukrajinců. Nejčastěji je to na pozice ve výrobě, v logistice či ve službách. V evidenci úřadů práce je momentálně dalších téměř 8400 ukrajinských běženců.

Podle Najmona stále platí, že do ČR přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku. Vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů. „Proto i v případě, že mají vyšší nebo specializovanou kvalifikaci, projevují zájem třeba i o manuální profese. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem,“ dodal Najmon.

Nejnižší je v Pardubickém kraji

Práce bez lidí? Pomohl by racionální postoj k přistěhovalectví

Číst článek

Nejvyšší nezaměstnanost byla v březnu v Ústeckém kraji, kde dosahovala 5,2 procenta. V Moravskoslezském kraji to bylo pět procent a v Karlovarském kraji čtyři procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, kde činil podíl lidí bez práce 2,4 procenta. Následují Praha, jižní Čechy a Zlínský kraj, kde je míra nezaměstnanosti shodně 2,6 procenta.

Mezi okresy je nejvyšší podíl lidí bez práce na Karvinsku, a to 8,4 procenta. Na Mostecku činí 6,4 procenta, na Bruntálsku 6,3 procenta a na Chomutovsku 6,2 procenta. Naopak v okrese Praha-východ je nezaměstnanost 1,1 procenta, nejméně v Česku. Pod dvě procenta se vešly ještě okresy Praha-západ, Pelhřimov, Benešov a Rychnov nad Kněžnou.

Na jedno pracovní místo připadá v ČR průměrně 0,7 uchazeče. Nejvíce je to na Karvinsku, a to 9,5 uchazeče. Bez práce byli v březnu nejčastěji uchazeči s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním.

Nezaměstnanost v listopadu klesla o desetinu na 3,3 procenta. Nabídka pracovních míst se snížila

Číst článek

Z celkového počtu evidovaných uchazečů tvořily 51,9 procenta ženy. Průměrný věk nezaměstnaných byl v březnu 43,9 roku, zatímco loni to bylo 42,9 roku. „Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. A i během uplynulých 12 měsíců došlo pouze k mírným změnám.“ uvedl úřad.

Novou práci získalo v březnu 29 273 lidí. Nejčastěji našli uplatnění jako pomocníci ve výrobě, pracovníci v maloobchodě a velkoobchodě, řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby, administrativní pracovníci, uklízeči a pomocníci v domácnostech, obsluha pojízdných zařízení, montážní dělníci výrobků a zařízení nebo řidiči nákladních automobilů, autobusů a tramvají.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v březnu 81 832 lidí, což je necelá třetina uchazečů o zaměstnání. V průměru brali 9131 korun. Podporu nižší než 4500 korun dostávala čtvrtina lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme