Nezaměstnanost opět klesla. Bez práce je 8,5 procent lidí

Počet lidí bez práce dál klesá. Míra nezaměstnanosti se v červnu snížila o dvě desetiny procenta na 8,5 procenta. Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera stojí za příznivým trendem hlavně firmy v průmyslu, které opět nabírají zaměstnance. Na trhu práce se tak projevuje začínající ekonomické oživení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„V ekonomice se pomalu začínají projevovat zlepšující se tendence v průmyslové výrobě. Pokud se například podíváme i na indikátory ze zahraničí, tak ty rovněž indikují postupné ekonomické ožívání. To je právě jeden z důvodů, proč míra nezaměstnanosti v posledních měsících výrazně překvapuje směrem dolů,“ řekl Frayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytička Raiffesenbank Helena Horská ve Světě o deváté.

K meziměsíčnímu poklesu o 0,2 procenta přitom přispěly zejména s letním obdobím spojené sezónní práce. Stálých pracovních míst je naopak i nadále v porovnání s obdobím před začátkem globální hospodářské krize málo. Na to, jak i dnes zveřejněné statistiky potvrzují, doplácejí například studenti.

„Určitě bych necharakterizovala situaci na trhu práce jako růžovou. Čerství absolventi škol mají problém najít práci,“ podotkla analytička Raiffesenbank Helena Horská. Velký problém mají i mladí lidé, kteří vycházejí s ukončeným základním vzděláním. Ti tvoří až třetinu nezaměstnaných.

„Výrazné zlepšení nevidím ani v horizontu roku. Pokud se naplní předpoklad, že ekonomika poroste pomaleji, než se obecně čeká, tak se na trhu práce nebude bohužel situace zlepšovat. Stále chybí dostatek volných pracovních míst,“ dodala Horská.

Tomáš Medek, Martin Křížek, Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme