Díky sezonním pracím klesla nezaměstnanost v Česku na 2,7 procenta. Nejnižší je v Pardubickém kraji

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 2,7 procenta z březnových tří procent. Bez práce bylo zhruba 210 tisíc lidí, nejméně od června roku 1997. Oznámil to v pátek Úřad práce ČR. Ještě výrazněji se snížil podíl nezaměstnaných meziročně, protože loni v dubnu činil 3,2 procenta. Zároveň stoupl meziměsíčně i meziročně počet volných míst, kterých úřad evidoval ke konci dubna téměř 340 tisíc.

Praha (Aktualizováno: 10:23 10. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovní úřad

Nejnižší nezaměstnanost je v Pardubickém kraji, nejvyšší potom v Moravskoslezském. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Situace podle úřadu odpovídá dlouhodobému vývoji na pracovním trhu i ročnímu období. „V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství,“ sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

„V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat,“ doplnila.

I zaměstnanci pociťují negativa rekordní zaměstnanosti. Dva z pěti zvažují změnu místa

Číst článek

Pokles nezaměstnanosti mírně předčil odhady odborníků, kteří očekávali snížení na 2,8 procenta. Počet uchazečů o práci v evidenci pracovních úřadů klesl v dubnu oproti březnu o více než 17 tisíc, a ve srovnání s loňským dubnem dokonce o skoro 33 tisíc. Ze zhruba 210 tisíc lidí bez práce byla naprostá většina - přes 188 tisíc - takzvaně dosažitelná, tedy schopna okamžitě nastoupit do práce.

Nárůst počtu volných míst byl na rozdíl od změn počtu nezaměstnaných jen velmi mírný. V dubnu přibylo míst oproti březnovým 339 331 jen přibližně o šest stovek. Zaměstnavatelé mají podle úřadu nadále zájem hlavně o pracovníky v technických a dělnických oborech. Na většinu z volných míst nabízených v dubnu byli ochotni přijímat i cizince.

Nejnižší v Pardubickém kraji

Nezaměstnanost klesla v dubnu ve všech krajích republiky a v Praze stagnovala na 1,9 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných měl Pardubický kraj s 1,8 procenty. Vystřídal tak Prahu, která si předtím dlouhodobě držela pozici regionu s nejmenší nezaměstnaností. Naopak největší podíl nezaměstnaných stále zůstává v Moravskoslezském kraji, kde dosáhl 4,4 procenta.

Z okresů byla v dubnu nejnižší nezaměstnanost stejně jako v březnu v Praze-východ, kde činila 1,1 procenta. Nejvyšší byla nadále na Karvinsku se 6,9 procenta.

V okrese Praha-východ byl také nejmenší počet uchazečů o práci v poměru k počtu míst, protože na jedno volné místo připadalo pouze 0,1 uchazeče. Stejný počet uchazečů na jedno místo byl v okresech Praha-západ, Tachov a Pardubice. Naopak nejvíce uchazečů na jedno místo bylo na Karvinsku, a to rovných pět.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme