Nezaměstnanost po téměř půl roce stoupla. Práci v červenci nemělo přes 300 tisíc lidí

Nezaměstnanost v červenci po předchozím pětiměsíčním poklesu vzrostla na 4,1 procenta z červnových čtyř procent. Lidí bez práce bylo 303 074, což je nejnižší číslo za červenec od roku 1997. Loni v červenci byla nezaměstnanost 5,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Praha (Aktualizováno: 11:02 8. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Úřad práce s růstem nezaměstnanosti počítal. „V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezonní výkyv,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nezaměstnanost po téměř půl roce stoupla. Práci v červenci nemělo přes 300 tisíc lidí. Podrobnosti má Ondřej Luštinec

„Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených," upřesnila.

V menší míře se podle ní do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol. Prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují, příchod hlavní vlny se očekává v září, dodala Sadílková.

Stav na pracovním trhu podle úřadu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období.

„Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezonní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství a cestovním ruchu," uvedl úřad. V nadcházejícím období by podle něj mohla nezaměstnanost stagnovat nebo mírně klesnout.

Nejnižší nezaměstnanost je v Plzeňském kraji

Nejnižší nezaměstnanost vykazovaly ke konci července okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ, kde byla míra nezaměstnanosti 1,4 procenta, respektive 1,6 procenta. Pod dvěma procenty byla ještě na Jindřichohradecku. Naopak nejhorší situace z hlediska nezaměstnanosti panovala na Karvinsku (9,6 procenta) a Mostecku (8,9 procenta).

Z jednotlivých krajů je nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, a to 6,3 procenta. Naopak nejnižší byl podíl nezaměstnaných v Plzeňském kraji, kde činil 2,6 procenta.

V mezinárodním srovnání měla ČR podle evropského statistického úřadu Eurostat za červen nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

Česko nabízí více volných pracovních míst

Počet volných pracovních míst nabízených přes úřady práce stoupl v červenci na 188 066, což je o 4566 více než v červnu a o 52 308 více než před rokem.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,6 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku, a to 9,4. Během července se na úřadech práce nově přihlásilo 41 769 lidí, naopak 36 134 uchazečů o zaměstnání z evidence odešlo. Novou práci získalo v červenci získalo 20 356 lidí.

Firmy se tak kvůli množství volných pracovních míst doslova perou o kvalitní zaměstnance. Pracovní trh je totiž natolik přebraný, že mnoho firem nehledá mezi nezaměstnanými, ale snaží se přetáhnout lidi odjinud.

Mapa nezaměstnanosti Ve kterých obcích všichni pracují?

Číst článek

Nabízejí jim lepší podmínky. Nejde ale jen o vyšší mzdu, ale třeba i volnější pracovní dobu nebo možnost práce z domova. A také nástupní mzdy rosou vysokým tempem.

„Jenom letos meziročně je vidět růst o deset až patnáct procent podle typu obsazované pozice," popsal pro Radiožurnál Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje portály Práce.cz a Jobs.cz.

Řada zaměstnanců bude chtít pravděpodobně aktuální situace na trhu práce využít. Bezmála třetina lidí podle analytika Dombrovského připouští, že během jednoho roku se rozhodnou přestoupit jinam. Od ledna přitom už práci změnil každý devátý zaměstnanec. Českým zaměstnancům ale mohou konkurovat lidé přicházející ze zahraničí.

„Největším problémem české ekonomiky v tuto chvíli je velmi dramatický nedostatek pracovních sil. Poměrně rychlým, byť byrokraticky poměrně složitým řešením, je samozřejmě příchod zahraničních pracovníků na český trh práce. Není to dlouhodobé, systémové opatření, ale my jsme rádi, že jsme se na něm dokázali dohodnout s českou vládou," uvedl pro Radiožurnál viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Zmínil například program nazvaný Režim Ukrajina, díky kterému už mohli do českých firem přijít tisíce pracovníků z Ukrajiny. Díky nízké nezaměstnanosti ale snáze najdou práci také třeba čeští vězni.

Ondřej Luštinec, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme