Nezaměstnanost v Česku klesla během května na 3,5 procenta. Pracovní trh ovlivňují sezonní práce

Nezaměstnanost v Česku dál klesá, v květnu se snížila o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Na konci minulého měsíce bylo bez práce téměř 254 tisíc lidí, o 7790 méně než v dubnu. Počet volných pracovních míst se naopak zvýšil o zhruba 1200 na 285 700. Pracovní trh ovlivňují s příchodem letního počasí sezonní práce. Vyplývá to z informací, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Nejvyšší nezaměstnanost byla v květnu v Ústeckém kraji, a to 5,3 procenta (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V meziročním srovnání nezaměstnanost v Česku o 0,3 procentního bodu stoupla. Loni v květnu dosáhla 3,2 procenta a uchazečů o práci bylo tehdy o 18 400 méně než ve stejném období letos.

Hygienické stanice v Česku musí škrtat pracovní místa. Některé jsou podle ředitelů na hraně kapacit

Číst článek

Česko mělo v mezinárodním srovnání podle posledních dostupných dat evropského statistického úřadu Eurostat za duben druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii. Podle této metodiky dosáhla 2,7 procenta, přičemž průměr EU činil šest procent. V předchozích měsících vykazovalo Česko nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech unijních zemí.

Nezaměstnanost v Česku naposledy stoupla letos v lednu, a to na 3,9 procenta, v únoru stagnovala, od té doby se snižuje. Sezonní práce budou pokračovat i v dalších měsících, nezaměstnanost by tak mohla ještě dál klesat.

„Přesto lze očekávat, že i přes aktuální stabilizaci mohou trh práce nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině,“ upozornil Úřad práce.

Letní brigády

„Pracovní trh nadále ovlivňují sezonní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, hotelnictví, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě,“ komentoval vývoj nezaměstnanosti v Česku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Firmy s více než 25 pracovníky musí mít čtyři procenta zaměstnanců se zdravotním postižením

Číst článek

„S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci Úřadu práce ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,“ dodal.

Zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce momentálně hledají na letní sezonu brigádníky v pohostinství, gastronomii či prodejnách, pomocníky ve výrobě, pokojské, číšníky a servírky v rekreačních resortech, případně sezonní pracovníky na koupalištích a ve stáncích, uklízeče nebo brigádníky v lesnictví nebo zahradnictví.

Dlouhodobě mají zájem o zaměstnance převážně v dělnických a vysoce odborných profesích, poptávka přetrvává i po kvalifikovaných řemeslnících.

Nejhorší situace na Karvinsku

Nejvyšší nezaměstnanost byla v květnu znovu v Ústeckém kraji, a to 5,3 procenta, následoval Moravskoslezský kraj, kde činila 4,8 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Jihočeském, Zlínském kraji a v Kraji Vysočina, kde dosáhla shodně 2,5 procenta.

Nezaměstnanost v Česku dál klesá, v dubnu byla 3,6 procenta. Největší zájem je o dělníky a řidiče

Číst článek

Mezi okresy byla na konci uplynulého měsíce nejnižší podíl nezaměstnaných v okrese Praha-východ a na Pelhřimovsku, kde byla 1,5 procenta, v Praze-západ činila 1,6 procenta.

Na druhém konci žebříčku se umístil již tradičně okres Karviná, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 8,2 procenta, na Mostecku 6,9 procenta a na Chomutovsku 6,2 procenta.

Během května se na Úřadu práce nově evidovalo 32 704 lidí, oproti minulému měsíci o 900 víc. Naopak z evidence odešlo 40 494 uchazečů, to je o 3105 méně než v dubnu.

Ke konci května nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce 285 692 volných pracovních míst, o 1162 více než v dubnu a o 51 639 méně než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadalo v Česku v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Nejvíce je to na Karvinsku, a to 10,3 uchazeče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme