Nezaměstnanost roste, inflace klesá

Bez práce je stále víc lidí. Míra nezaměstnanosti se v srpnu vyhoupla na 9,4 procenta. Práci v druhém prázdninovém měsíci hledalo 488 tisíc lidí. Jak vyplývá z výsledků Ministerstva práce a sociálních věcí, loni bylo během stejného období bez zaměstnání zhruba o 40 tisíc lidí méně. V srpnu také klesla inflace a to o dvě desetiny procenta. Nižší než loni byly hlavně ceny potravin, odívání, obuvi a dopravy kvůli poklesu cen pohonných hmot. Naopak nejvíc se zvedly ceny položek souvisejících s bydlením a zdravím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

V srpnu se na Úřadech práce nově zaevidovalo bezmála 53 tisíc lidí. Radiožurnálu to řekla ředitelka odboru informací Českého statistického úřadu Jana Bondyová. "Nejnižší byla v okresech Praha-západ a v Benešově, v Praze-východ a v Praze. Naopak zase nejvyšší byla již tradičně v okresech Most, Karviná, v Lounech, Teplicích, Chomutově a v Ostravě-město. Víc jak polovina 52,1 z celkového počtu nezaměstnaných tvořily ženy a asi 13,2 z celkového počtu tvořily občané se změněnou pracovní schopností." Absolventi škol se na celkové nezaměstnanosti podílejí skoro 14-ti procenty.

Nezaměstnanost opět mírně vzrůstá například na Mostecku. Hned během prvních zářijových dnů se na úřadu práce zaregistrovalo kolem 500 nových uchazečů o zaměstnání. Byli to jak absolventi středních škol a učilišť, tak i lidé, kterým vypršela smlouva na dobu určitou. Stovky dalších absolventů však vyhledali pracovní úřad hned začátkem června a shodně tvrdili, že jim registraci doporučila škola, kterou ukončili. Ihned totiž začali pobírat hmotné zabezpečení, které je vyšší a tudíž i výhodnější než přídavky na děti. Pracovní úřad vykazuje k poslednímu srpnu 14 027 nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti tak opět vzrostla na 21 a půl procenta. Na ?Mostecku je 380 volných pracovních míst. Na jedno místo tak připadá 37 lidí.

V Brně zůstala míra nezaměstnanosti druhý prázdninový měsíc beze změny. Vykazovala téměř stejnou úroveň jako v červenci 9,7 procenta. V evidenci brněnského úřadu práce bylo ke konci srpna 19 tisíc uchazečů o zaměstnání. V srpnu se na úřadu nově zaregistrovalo 1876 uchazečů o práci a vyřazeno jich bylo 1675. Brněnský úřad práce nabízí lidem téměř 1500 volných pracovních míst, což znamená, že na jedno pracovní místo je 13 uchazečů. Úřad práce v Brně očekává v dalších měsících mírnější nárůst nezaměstnanosti. Největší nápor pak bude zřejmě koncem roku, kdy vyprší výpovědní lhůty zaměstnancům z Flextronicsu a a Zetoru.

Inflace v srpnu ve srovnání s červencem klesla o dvě desetiny procenta. K poklesu opět přispělo pokračující snižování cen potravin, které zlevňují už sedm měsíců za sebou. Méně peněz dáme i za oděvy, obuv a dopravu. Naopak jako obvykle v srpnu pokračoval vzestup cen zahraničních zájezdů.

Podle Iva Nejdla z Reiffeisen bank bude v dalších měsících docházet pouze k mírnému zvyšování inflace. "Další vývoj inface bude do značné míry ovlivněn vývojem cen potravin, předpokládaným zlevněním cen plynu a v příštím roce elektrické energie a připravovanými změnami v daňovém systému. Očekáváme, že na konci letošního roku dosáhne míra inflace 1,8 procenta. V příštím roce však dojde k jejímu prudkému zvýšení až na 3,9 procenta. Česká národní banka bude na uvedený vývoj dle našeho názoru zvýšením úrokových sazeb od 2. čtvrtletí příštího roku." Proti srpnu minulého roku cenová hladina nepatrně vzrostla a to jen o 6 desetin procenta.

Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Gabriela Sahánková, Eva Holá, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme