Nezaměstnanost roste ve Spojených státech nejrychleji za posledních 30 let

Půl milionu Američanů přišlo v listopadu o práci. To je nejvyšší nárůst nezaměstnanosti za jeden měsíc za posledních 34 let. Počet Američanů bez práce se přibližuje sedmi procentům.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký uchazeč o práci

americký uchazeč o práci | Zdroj: ČTK

"Dnešní data o nezaměstnanosti odrážejí skutečnost, že je naše ekonomika v recesi," uvedl v reakci prezident George Bush.

Americká vláda se podle něj soustřeďuje na problémy, ve kterých má špatná hospodářská situace kořeny, tedy na finanční krizi a nedostupnost úvěrů pro malé podniky a spotřebitele.

"Starosti mi dělá životaschopnost automobilového průmyslu," pokračoval prezident Bush v narážce na skutečnost, že zástupci tří velkých amerických automobilek žádají nyní v Kongresu o státní půjčky a úvěry ve výši 34 miliard dolarů.

Připomněl zároveň dřívější návrh americké vlády, aby automobilky mohly pro naléhavé potřeby využít 25 miliard dolarů, které už od státu dostaly, ovšem s původním záměrem, že je mají využít na výzkum a výrobu ekologičtějších automobilů s nižší spotřebou.

"Je důležité, aby Kongres v příštím týdnu v této věci rozhodl," dodal americký prezident. Pokud totiž jedna nebo víc ze společností General Motors, Ford nebo Chrysler zkrachuje, bude to znamenat další ránu americké ekonomice. A to v regionu, který se už teď potýká s nadprůměrnou nezaměstnaností.

Barack Obama slibuje masivní investice do americké infrastruktury

Nastupující americký prezident Barack Obama chce pomoci ekonomice investicemi do americké dopravní infrastruktury. V pravidelném víkendovém projevu Demokratické strany slíbil také modernizaci energetiky a škol.

Příští prezident chce spustit program oprav silnic a chátrajících mostů. Má jít o největší investici do infrastruktury od 50. let minulého století, kdy se budovala síť amerických dálnic. Obama ovšem neuvedl konkrétní sumu.

Chce se také zaměřit na to, aby se veřejné budovy staly energeticky šetrnějšími. V současnosti platí podle něj americká vláda největší účet za energetiku na světě. Modernizovat se mají i školy, které chce nastupující prezident všechny připojit na vysokorychlostní internet.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme