Nezaměstnanost rychle roste, bez práce je víc než půl miliónu lidí

Počet lidí bez práce se v prosinci prudce zvýšil na 8,6 procenta. V listopadu přitom bylo nezaměstnaných rovných 8 procent. Vyplývá to z údajů zveřejněných ministerstvem práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce

Úřad práce | Foto: Filip Jandourek

Jde o ještě horší výsledek, než ekonomové očekávali. Počet uchazečů o zaměstnání evidovaných na úřadech práce stoupl na 508 tisíc, což je nejvíc od loňského dubna.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti zaznamenali v okrese Jeseník, kde je bez práce téměř 17 procent obyvatel, naopak v Praze-východ nemohou najít zaměstnání tři procenta lidí.

Za negativním vývojem na trhu práce stojí ukončení sezonních prací v oblasti služeb, zemědělství nebo stavebnictví. Začínají ale propouštět i některé výrobní firmy a v příštích měsících by podle některých analytiků mohla nezaměstnanost dosáhnout až devíti procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější makroekonomická data zhodnotil na Rádiu Česko hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík

„Nezaměstnanost určitě ještě poroste, my čekáme, že se letos dostane v průměru někam k devíti procentům. Loni to bylo 8 a půl. Zhoršení je to znatelné, ale zase ne tak výrazné. V době recese v letech 2009 a 2010 byly rozdíly až o 4 procentní body. Nic podobného teď nečekáme,“ tvrdí hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Slabost trhu práce nebude podle něj v tomto roce dána velkým propouštěním, ale spíš tím, že firmy nebudou nabírat nové zaměstnance.

„Nejsou tady trendy, že by propouštěli velcí zaměstnavatelé nebo veřejný sektor. Spíše je to takový pel-mel, který ukazuje na slabost domácí ekonomiky a domácí spotřeby. Propouštějí spíše menší podniky, které pracují hlavně pro domácí trh,“ vysvětlil Mertlík. Bankroty nebo odchody některých značek ze země hlavní ekonom Raiffeisenbank nečeká.

„U velkých výrobců je to často otázka strategického rozhodnutí. Firmy, které tu jsou, tady chtějí fungovat dlouhodobě. Jsou většinou součástí velké mezinárodní sítě a jejich odchod z Česka by současná situace neměla sama o sobě vyvolat. Problémy budou mít spíše menší obchodníci,“ myslí si Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora v poledních Ozvěnách dne

Analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora vidí velké problémy především ve stavebnictví. „Tam očekáváme velký nárůst nezaměstnaných. Průmysl zatím netrpí tak, abycom museli mluvit o velkých nárůstech.“

Firmy podle něj odrazuje od náboru nových zaměstnanců především strach z budoucnosti.

„Všichni vidí, že to, co se děje v Evropě je nezdravé, a že to pravděpodobně přijde k nám. Máme o tom náznaky na mnoha místech, takže všichni vyčkávají. Říkají si, že pokud budou nové zakázky, raději přetíží stávající kapacity, než by nabírali nové lidi,“ soudí Pikora.

Inflace zpomalila růst

Inflace v prosinci zpomalila růst na 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta. Zdražily hlavně potraviny a nealkoholické nápoje.

Podle Pavla Mertlíka tato čísla z velké míry promítají dopad zvýšení DPH. „Je zřejmé, že obchodníci nečekali se zdražováním na 1. leden a zvyšovali ceny postupně tak, aby skok nebyl tak výrazný. I tak čekáme v lednu skokové navýšení indexu spotřebitelských cen,“ řekl Mertlík.

Lidé v listopadu méně utráceli. Maloobchodní tržby se meziročně zvýšily jen o 0,5 procenta. Vzhůru je táhly hlavně prodeje aut a nepotravinářského zboží.

Vývoj míry nezaměstnanosti v Česku (12/10-12/11)

Igor Maňour, Tomáš Medek, Roman Chlupatý, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme