Nezaměstnanost se v Polsku vyšplhá zřejmě na 13 procent

Míra nezaměstnanosti v Polsku se v lednu vyšplhala na třináct procent. Vyplývá to alespoň z předběžných údajů, které by měly potvrdit dnešní statistiky. Pokud tomu tak skutečně bude, vrátí se počet lidí bez práce v Polsku na úrovně z května roku 2007.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace v Krakově

Restaurace v Krakově | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle vládních materiálů navíc výrazné zlepšení není možné během příštích dvou let čekat.

"Polská ekonomika i v časech největší prosperity dosahovala poměrně velké míry nezaměstnanosti. Stojí za tím strukturální problémy. Například to, že polský vzdělávací systém není dostatečně efektivní, aby produkoval studenty, po kterých by byla na trhu práce poptávka," vysvětlil analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Jan Jedlička ve Světě o deváté.

Navíc polský sociální systém je podle něj nastaven tak, že některým částem populace se vyplatí zůstávat nezaměstnaný a pobírat sociální dávky, než pracovat.

Polsko přitom patří k zemím z regionu střední a východní Evropy, které se s nynější krizí zvládnou vypořádat nejrychleji. "Polsko bylo jediné v tomto regionu, které v loňském roce neklesalo. Jeho HDP vzrostlo o 1,5 procenta. Ostatní země zaznamenaly několika procentní propady," přiblížil analytik.

Vzhledem k překvapivě špatným výsledkům většiny evropských ekonomik v posledním čtvrtletí stále více analytiků předpovídá další růst nezaměstnanosti a to nejen v Polsku, ale i v dalších zemích střední a východní Evropy. "Finanční krize sice odeznívá, ale žádný prudký růst se očekávat nedá," podotkl Jedlička.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme