Nezaměstnanost se zřejmě opět zvýšila, ekonomové přesto očekávají brzké zlepšení

Počet lidí bez práce v České republice stoupal podle odhadu ekonomů i v měsíci lednu, míra nezaměstnanosti by prý mohla dosáhnout téměř deseti procent. Přesná čísla dnes zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Lze očekávat, že na začátku letošního roku míra nezaměstnanosti vystoupá těsně pod desetiprocentní hranici, můj odhad je 9,9 procenta. V absolutních číslech to znamená, že na úřadech práce bylo registrováno zhruba 580 tisíc osob,“ potvrzuje hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Na tomto výsledku se podle něj spíše než úsporná vládní politika podílí ekonomická kondice zemí pro Českou republiku klíčových.

„Je pravda, že už třetím rokem je rozpočtová politika vlády restriktivní, působí negativně na vývoj ekonomiky, ale v ekonomice našeho typu, kde je důležitý zahraniční obchod, je daleko důležitější to, jak se daří naším hlavním obchodním partnerům, tedy Německu, Slovensku, Rakousku a dalším zemím,“ vysvětluje.

Nezaměstnaní v Moravskoslezském kraji příliš nevěří ve zlepšení situace

Číst článek

Navzdory špatným ekonomickým výsledkům okolních zemí lze prý v brzké době očekávat zlepšení.

„Aktuální ekonomická data jsou nepříznivá a nejenom v České republice, ale i na východ i na západ od našich hranic. Blýská se ale snad doufejme na časy, alespoň v některých předstihových ukazatelích, které nabízí jiskru většího optimismu. Zejména v Německu, které je pro nás klíčové,“ dodává Marek.

Zuzana Vlčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme