Nezaměstnanost stále roste, průmysl i stavebnictví ale zmírňují propad

Hospodářská recese tvrdě dopadla na trh práce. Míra nezaměstnanosti v dubnu vzrostla na nejvyšší úroveň za poslední dva roky, když dosáhla na 7,9 procenta. Za poslední rok přišlo o práci 153.000 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost v dubnu už nerostla tak rychle jako v předchozích měsících. Propouštění, hlavně v průmyslových podnicích, ale bylo stále vyšší než nabírání brigádníků pro sezónní práce, které na jaře vždy statistiku vylepšovalo.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera je vrchol nezaměstnanosti ještě daleko před námi. "Míra nezaměstnanosti se na počátku příštího roku přehoupne i přes úroveň deseti procent," upozornil analytik.

Zpomalil naopak růst cen. V dubnu inflace klesla na necelá dvě procenta. Růst nezaměstnanosti a pokles inflace tak podle ekonomů jen podtrhují fakt, že česká ekonomika čelí recesi.

Hospodářství se ale už možná odrazilo od dna. Průmyslová výroba v březnu klesla meziročně o 17 procent. Ještě v únoru se průmysl propadal o čtvrtinu. Vzhůru ho táhne hlavně zavedení šrotovného v okolních zemích, které umožnilo zvýšit produkci v našich automobilkách. Lépe je na tom i stavebnictví. Stavební výroba v březnu díky státním zakázkám zpomalila pokles na devět procent.

Přečtěte si také:
Verheugen předpovídá Unii drastický růst nezaměstnanosti
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
Nezaměstnanost v Česku je nejvyšší za poslední dva roky
Propad průmyslu se prohlubuje, klesly také tržby v obchodech

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme