Nezaměstnanost stoupla, zvýšila se i inflace

Lidí bez práce v Česku na konci roku opět přibylo. Míra nezaměstnanosti loni v prosinci vzrostla na 9,2 procenta a blíží se tak desetiprocentní hranici ve Spojených státech a v eurozóně. Pracovní úřady evidovaly před 539 tisíc nezaměstnaných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto)

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto) | Foto: Archiv ČRo

Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí a jsou v souladu s očekáváním analytiků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledu české i světové ekonomiky mluvil na Rádiu Česko rektor pražské Vysoké školy ekonomické Richard Hindls.

Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně vzrostly o jedno procento. Ovlivnil to hlavně vývoj cen v dopravě. Průměrná meziroční míra inflace v roce 2009 byla 1 procento, informoval Český statistický úřad. V porovnání s listopadem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta.

Ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík navíc upozorňuje na jeden nový znepokojivý jev:

"Poprvé v naší novodobé polistopadové historie mají velký problém s nalezením práce absolventi škol. Ještě za recese v letech 1997 až 1999 měli všude dveře otevřené. Dnes jich je bez práce kolem třiceti tisíc."

Meziměsíčně nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých ubylo jen 508 a oproti loňskému prosinci je jich více o 10 978.

Krize ještě neodezněla

Podle rektora Vysoké školy ekonomické Richarda Hindlse je důvodů růstu nezaměstnanosti, i přes zlepšování ekonomické situace, hned několik:

"My možná vidíme světlo na konci tunelu, na konci ale rozhodně nejsme. Krize určitě neodezněla. Je také otázka, zda se nezaměstnanost po odeznění krize vrátí tam, kde byla v roce 2006. Bude asi jiná struktura zaměstnanosti a bude pravděpodobně vyšší míra nezaměstnanosti. Třetí důvod je poměrně banální, obecně platí, že v zimních měsících je nezaměstnanost vždy vyšší."

Ani Hindls si ale na přesnější odhady netroufá: "Bude velmi důležité znát odhady vývoje ekonomiky za první pololetí roku 2010. Změní se struktura ekonomiky. Některá odvětví, především finanční služby, nebudou hrát takovou roli, jako dřív. Bude se tak měnit poptávka po pracovních silách. Budoucnost patří informační a telekomunikační technologii. Dále biotechnologii, nanotechnologii. Tedy oborům, které vynikají velkou přidanou hodnotou."

Milan Kopp, Renáta Prátová, Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme