Trh práce je podle analytiků vyčerpaný, brzdí další růst

Údaje o listopadové nezaměstnanosti ukazují, že trh práce je prakticky vyčerpaný a stává se bariérou dalšího růstu ekonomiky. Firmy podle nich budou muset ještě razantněji zvyšovat mzdy a zároveň investovat do robotizace a automatizace. V dalších měsících kvůli sezonním faktorům nezaměstnanost mírně stoupne, ale od února se začne opět snižovat, předpovídají ekonomové.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: František Tichý

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,5 procenta z říjnových 3,6 procenta, uvedl v pátek Český statistický úřad. O práci se ucházelo 265 469 lidí, což bylo nejméně od listopadu 1997.

„Český trh práce je v podstatě už vyčerpaný a za chvíli už lze hovořit v podstatě o plné zaměstnanosti. I proto lze počítat s tím, že firmy pod tlakem nedostatku zaměstnanců při rostoucích zakázkách budou muset začít nabízet ještě zajímavější mzdy,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Prosincová čísla budou podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy z kvůli nástupu zimní sezony horší, ačkoli ve srovnání se situací v dalších zemích EU Česká republika nadále zůstane suverénním premiantem. „Firemní a podniková sféra bude z důvodu zdražování lidské práce stále intenzivněji svoji produkci automatizovat a robotizovat, byť třeba jenom částečně. Výsledkem bude žádoucí růst produktivity tuzemské ekonomiky, ale také zmíněné zesílení tlaku na růst míry nezaměstnanosti,“ uvedl.

Nezaměstnanost v listopadu klesla o jednu desetinu procenta, lidí bez práce je nejmíň za 20 let

Číst článek

„Trh práce se začíná stávat bariérou dalšího růstu ekonomiky, jelikož je pro firmy stále obtížnější nalézt vhodnou pracovní sílu. Díky tomu očekáváme další tlak na růst mezd, zejména v příštím roce,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Porostou mzdy?

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka situace na pracovním trhu zůstává neměnná. „Pokud by nová pracovní místa v nadcházejících měsících vznikala stejně rychle jako v letošním roce, tak bychom se na jaře 2018 dočkali situace, kdy by byl počet nabízených míst vyšší než počet nezaměstnaných,“ upozornil.

V zimních měsících se podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka nezaměstnanosti mírně zvýší kvůli sezonnosti. Pokračování rychlého růstu ekonomiky ovšem bude nadále držet nezaměstnanost na nízké úrovni.

V prosinci se i podle hlavního ekonoma UniCredit bank Pavla Sobíška zvýší podíl nezaměstnaných, ale výhradně kvůli sezonním vlivům. "Je přitom myslitelné, že se počet volných pozic dále zvýší. Od února opět nastoupí tendence snižování nezaměstnanosti. Stav ekonomiky rozhodne, zda podíl nezaměstnaných na jaře klesne pod dosavadní rekord," uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme