Nezaměstnanost v 1. čtvrtletí meziročně klesla na 7,3 procenta

Jak oznámil Český statistický úřad, míra nezaměstnanosti v 1. čtvrtletí dosáhla 7,3 procenta. Meziročně tak klesla o 0,9 procentního bodu. Nezaměstnaných bylo 376.200, což je proti stejnému období roku 2010 o 46.500 lidí méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Proti loňskému poslednímu čtvrtletí se průměrný počet nezaměstnaných, očištěný od sezonních vlivů, snížil o 4700 lidí.

Statistici pro výpočet nezaměstnanosti využívají jinou metodiku než Ministerstvo práce a sociálních věcí. Vycházejí ze způsobu využívaného Mezinárodní organizací práce. Podle analytika GE Money bank Petra Gapky si v mezinárodním srovnání Česko stojí dobře.

„Pokud srovnáme Českou republiku s ostatními zeměmi EU, je u nás nezaměstnanost výrazně nižší. Průměr EU je totiž téměř 10 procent. Tradičně nejvíce nezaměstnaných je z evropských zemí ve Španělsku, které má nezaměstnanost lehce přes 20 procent. Naopak nejnižší je v Nizozemsku, Rakousku a Lucembursku. Tyto tři státy se pohybují mezi mezi 4 a 4,5 procenty,“ poznamenal Gapka.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme