Nezaměstnanost v červenci přesáhla deset procent

V Česku opět přibylo lidí bez práce. Podle doposud platného způsobu výpočtu se míra nezaměstnanosti v červenci zvýšila o dvě desetiny procenta na 10,1 procenta. Podle výpočtu, který vychází ze zvyklostí v zemích EU, byla nezaměstnanost nižší a činila 9,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

Bez práce bylo na konci července 532.128 lidí. V průběhu měsíce se na úřadech práce nově přihlásilo skoro 60 tisíc lidí, kteří hledali zaměstnání. Těch, co práci našli, se odhlásilo méně - zhruba 46 tisíc. "To je ale nejnižší nárůst mezi červnem a červencem za poslední čtyři roky," dodal k výsledkům ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Ministerstvo dnes současně přišlo vůbec poprvé s novým způsobem výpočtu statistik nezaměstnaných podle metodiky Mezinárodní organizace práce, kterou se řídí většina členských států EU. Nově se mezi nezaměstnané nepočítají lidé, kteří jsou sice vedeni ve složkách úřadů práce, ale do zaměstnání nemohou nastoupit ihned.

Nejnižší nezaměstnanost byla podle nové metodiky v okresech Praha- západ (2,7 procenta), Praha-východ (3,5 procenta) a v samotném hlavním městě (3,7 procenta). Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 31 okresů, nejvyšší byla v okresech Most (23,6 procenta), Karviná (19,6), Teplice (17), Ostrava-město (16,9 ) a Chomutov (16,7 procenta).

Meziměsíční nárůst počtu nezaměstnaných zaznamenalo 76 úřadů práce, pokles pouze jeden. O 1,8 procenta se snížila nezaměstnanost na Českokrumlovsku. Naopak největší nárůst MPSV uvádí v okresech Pelhřimov (o 11 procent), Písek (o 7,1 procenta), Rychnov nad Kněžnou (o 6,8), Hradec Králové (o 6,3) a Uherské Hradiště (o 6,2 procenta).

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme