Nezaměstnanost v červenci stoupla na 7,9 procenta

Míra nezaměstnanosti se v první půlce prázdnin mírně zvýšila. Z červnových 7,7 procenta stoupla na 7,9 procenta. Znamená to, že v republice je o 11.000 lidí bez práce víc, vyplývá z dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Úřady práce evidovaly k poslednímu červenci 434.327 osob, které mohly bezprostředně nastoupit do zaměstnání.

Podle hlavního ekonoma společnosti Next finance Vladimíra Pikory ale není zvýšení nezaměstnanosti v průběhu léta nijak alarmující, naopak je běžné každý rok.

"Stojí za tím zejména čerství absolventi škol, kteří poprvé vstoupili na trh práce a ještě si nestačili najít nové zaměstnání. Jedná se tedy o běžný jev, ze kterého se nemusíme znepokojovat. Bude trvat jen pár měsíců, než se většina absolventů uchytí," uvedl Pikora.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 33 okresů, nejvyšší byla opět na Mostecku, kde činila 20,9 procenta. Následovaly Karvinsko s 18 procenty a Teplicko s 15,6 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla tradičně v okresech Praha-východ (2,2 procenta) a Praha-západ (2,3 procenta). V hlavním městě činila míra nezaměstnanosti 2,9 procenta.

Míra nezaměstnanosti v Česku se stále drží pod průměrem Evropské unie. Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovává Eurostat pro mezinárodní srovnání, činila v červnu Česku sedm procent. V eurozóně v tomtéž měsíci dosáhla 7,8 procenta a v celé unii 8,1 procenta.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme