Nezaměstnanost v červnu zřejmě klesla, přestože podniky se stále potýkají s recesí ekonomiky

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní přesné údaje o tom, kolik lidí bylo v červnu bez práce. Ekonomové vesměs očekávají, že se míra nezaměstnanosti lehce snížila. Mohou za to podle nich sezónní práce a také skutečnost, že absolventi škol si zatím většinou ještě užívají prázdniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Například analytik Patria Finance David Marek odhaduje, že podíl nezaměstnaných klesl na 7,4 procenta.

„Ovšem pokud by se nezaměstnanost měřila původním ukazatelem, činila by v červnu 9,3 procenta. Po odhlédnutí od sezónního kolísání nyní trh práce přešlapuje víceméně na místě. Ale k tomu, aby se trend otočil a nezaměstnanost začala klesat, bude potřeba, aby skončila recese a česká ekonomika začala opět růst,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Martin Knitl se zajímal o konkrétní osudy nezaměstnaných

„Pro dnešek očekávám, že nezaměstnanost klesne o jednu desetinu procentního bodu na 7,4 procenta,“ souhlasí analytik Home Creditu Michal Kozub.

„Aktuálně na trhu práce sledujeme, že panuje jistá nervozita. Je to z důvodu hlavně průmyslových podniků, kterým se v poslední době příliš nedaří. Naopak pozitivně by měl působit sezónní trend, kdy ještě nebudou na trh práce přicházet absolventi vysokých škol, a to znamená, že by měla nezaměstnanost mírně klesnout,“ dodává.

Pomoci může stáž

Někteří lidé spadnou do sociální sítě krátce poté, co opustí školní lavici. „Měla jsem nějaké brigády na půl úvazku, abych měla praxi, ale potom už jsem tedy byla nucena se na úřad práce přihlásit. Tam jsem vlastně našla odkaz na stáže ve firmách,“ vzpomíná Markéta.

Mladá absolventka bakalářské filozofie skončila prozatím v podniku, který v Kravařích u Opavy přeškoluje na svářeče. Díky tomu se blíže seznámila i s administrativou spojenou s evropskými projekty.

Na všechny stážisty ve firmě dohlíží ředitel Karel Peterek a má pro ně jen slova chvály. Už je prý navíc rozhodnuto, že nejméně jednu stážistku v podniku zaměstnají.

Jitka Hanžlová, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme