Nezaměstnanost v Česku klesla na 5,2 procenta

Lidí bez práce v dubnu ubylo. Míra nezaměstnanosti klesla na 5,2 % z březnových 5,6 %. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí je tak bez práce přes 292 000 lidí. Úřady práce v uplynulém měsíci současně nabízely rekordní počet volných pracovní míst - víc než 156 000. Nejvyšší nezaměstnanost byla v okresech Most - 13 % a Karviná - přes 12 %. Nejméně lidí bez práce je tradičně v okrese Praha-východ, pouze 1,5 %.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělníci rekonstruují podchod

dělníci rekonstruují podchod | Foto: Alena Palečková

Co za stále klesající nezaměstnaností stojí, vysvětluje ekonom společnosti Atlantik Petr Sklenář: "Na jedné straně je to každoroční sezónní pokles počátkem druhého kvartálu, spojený především s umožněním venkovních prací ve stavebnictví, zemědělství nebo lesnictví. Vedle toho je to dlouhodobé působení ekonomického růstu. Důkazem je, že nezaměstnanost meziročně poklesla asi o 1,6 procenta."

Ekonom Petr Sklenář ale dodává, že v dalších měsících by se rychlý pokles míry nezaměstnanosti měl zastavit, především kvůli zpomalování naší ekonomiky: "Během druhého kvartálu nezaměstnanost klesne k úrovni 5 %, kde by se měla během léta zejména díky sezónním faktorům udržet. Na konci roku by opět měla vzrůst někam k úrovni 5 - 6 %. Z dlouhodobějšího hlediska si myslím, že Česká republika je na možném dnu výše nezaměstnanosti." Evropská komise očekává, že nezaměstnanost v České republice v letošním roce by se měla pohybovat kolem 4,5 procenta.

Pardubický kraj - rekord

Na Pardubicku klesla nezaměstnanost na rekordních 3,2 desetiny procenta. Práci tak hledá nejméně lidí za posledních 10 let. Ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl vysvětlil, že další pokles už je prakticky nemožný: "Co se týká vývoje míry nezaměstnanosti, už vlastně není co snižovat. Protože míra nezaměstnanosti kolem 3 % je v každé společnosti normální. To znamená, že nezaměstnanost se bude pohybovat kolem 3 % i v dalších měsících."

Moravskoslezský kraj - výjimkou Karvinsko

V Moravskoslezském kraji je teď méně než 60 tisíc lidí bez práce. Kromě Karvinska mají všechny okresy míru nezaměstnanosti nižší než 10 procent. Ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Libor Černý předpokládá, že příznivá situace bude pokračovat: "Hodnocení odpovídá současné situaci, pokles je dynamický. Důvody jsou počasí a také rozvoj v průmyslových zónách i kolem nich, tedy tvorba nových pracovních příležitostí. Díky nim je ten pokles tak masivní."

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme