Nezaměstnanost v Česku mírně klesá. V červnu bylo bez práce 540 tisíc lidí

Nezaměstnanost v Česku klesá. V červnu se snížila z květnových 7,5 procenta o dvě desetiny procenta, vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Za poskles mohou sezonní práce i absolventi, kteří si zatím užívají prázdnin. Bez práce bylo celkem 540 tisíc lidí. Nejvíc nezaměstnaných bylo v okresech Most, Bruntál, Ústí nad Labem, Karviná a Chomutov. Nejméně v Praze, Pelhřimově a Mladé Boleslavi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce - ilustrační foto

Úřad práce - ilustrační foto | Foto: Vladan Dokoupil

Míru nezaměstnanosti snížily podle předpokladů analytiků sezonní práce. Už od dubna firmy nabízejí více práce například ve stavebnictví nebo také v zemědělství. Ale je to pouze na omezenou dobu.

Červenec bude podle odborníků podobný červnu, ale další měsíce zřejmě přinesou další růst nezaměstnanosti. Důvodem je nejen zpomalení ekonomiky, které stále trvá, ale protože není jisté, jestli růst ekonomiky ve druhém pololetí začne zrychlovat, vidí odborníci na trhu práce ještě další problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet lidí bez práce v Česku mírně klesl. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Beneš

Tím může být nejisté uplatnění absolventů středních nebo vysokých škol. Od září už nebudou studenty a budou si hledat práci. V některých regionech, jako například na severní Moravě nebo třeba také v několika oblastech v severních Čechách, to nebude přitom jednoduché.

Firmy se do vytváření nových pracovních míst podle odborníků příliš nepouštějí. Důvodů je přitom několik. Podniky například bojují s nižší poptávkou, a to jak z Česka, tak i ze zahraničí.

V některých případech, zejména pokud se jedná o průmyslové firmy, je tato situace nutí k nižší výrobě. Dalším faktorem, který podnikům neumožní růst, je podle nich pokles cen. Všechno se pak projevuje v jejich celkové zaměstnanosti.

Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy některé podniky počítají s jejím dalším poklesem. Toto opatření pak může mít podle analytiků nepříznivý vliv na vývoj reálné mzdy.

Situace na trhu práce se bude zhoršovat

Odborníci také upozorňují, že trh práce zřejmě nečekají dobré časy. Například analytici Komerční banky předpovídají, že v dalších měsících by se situace na trhu práce měla dále zhoršovat a svého vrcholu okolo osmi procent by měla dosáhnout ještě do konce letošního roku.

Nezaměstnaných ubylo i v Moravskoslezském kraji. Bez práce tam zůstává přes 82 tisíc lidí

Číst článek

Podle analytika Patria Finance Davida Marka pro to, aby nezaměstnanost začala klesat, musí nejdříve skončit hospodářská recese.

„I kdyby přišlo zlepšení ekonomické situace ve druhé polovině roku, kdyby opravdu začal růst počet zakázek z Německa a dalších zemí eurozóny, kdyby začala růst průmyslová produkce a následně i HDP, potom by se to na trhu práce, tedy v míře nezaměstnanosti, projevilo nejdříve na přelomu letošního a příštího roku,“ přibližuje.

Česko přesto nepatří mezi evropské země s výrazně vysokou nezaměstnaností. Nejvyšší počet lidí bez práce je například v Řecku nebo ve Španělsku. Nejnižší třeba v Rakousku nebo v Lucembursku.

Nezaměstnanost v červnu klesla na 7,3 z květnových 7,5 procenta | Foto: ČTK

Jan Beneš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme