Nezaměstnanost v Česku se blíží deseti procentům

Lidí bez práce je zase víc. Oproti lednu se nezaměstnanost zvýšila na 9,8 procenta. O jedno pracovní místo se teď uchází v průměru 18 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Úřady práce v řadě regionů hlásí nárůst počtu uchazečů o práci. Například na Jesenicku míra nezaměstnanosti stoupla v lednu téměř na 20 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nezaměstnanost na Jesenicku. Téma pro ředitele tamního úřadu práce Daniela Viternu.

Příčinou zhoršení situace na trhu práce na začátku roku byla kombinace dozvuků recese a ukončení sezónních prací.

Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské tak přišlo v lednu o práci dalších 20 tisíc lidí.

"Na přelomu roku přišla druhá vlna propouštění. Firmy, které nebyly schopné si zajistit nové zakázky, dál omezovaly výrobu a propouštěly. Ztráty pracovních míst se nejspíš projevily jak v průmyslu, tak ve stavebnictví a zemědělství," řekla Radiožurnálu Horská.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na trhu práce mluvila na Rádiu Česko analytička Komerční banky Kamila Fialová.

Analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora zdůvodnil růst nezaměstnanosti ukončením smluv na dobu určitou a sezónních prací, a taky malým růstem ekonomiky. Pikora ještě dodal, že nevznikají nová pracovní místa.

"Dlouhodobě se ukazuje, že dokud neroste ekonomika o více jak 3 procenta, nevznikají nové pracovní příležitosti. Nyní sice také zaměstnavatelé shánějí zaměstnance, ale to jsou pouze náhrady za důchodce, upřesnil Pikora pro Radiožurnál.

Nejhůře je na tom Jesenicko

Jednu z nejhorších statistik hlásí Jesenicko, kde se míra nezaměstnanosti vyšplhala až na 19,2 procenta. Podle ředitele jesenického úřadu práce Daniela Viterny se počet nových uchazečů o zaměstnání zvýšil o 500.

"Nárůst lze vysvětlit dopady doznívající krize. Rovněž mohu potvrdit, že evidujeme mnoho občanů, kterým byla ukončena smlouva na dobu určitou nebo samostatně výdělečně činných, kteří v pracovním procesu neuspěli," řekl Viterna v Ranním interview a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji nezaměstnanosti v Česku mluvil v pořadu Stalo se dnes analytik ČSOB Petr Dufek.

"Počet volných míst samozřejmě klesá, což situaci příliš neprospívá. Nejvíce volných míst můžeme nabídnout osobám se základním vzděláním nebo výučním listem."

"V zimních měsících můžeme očekávat ještě další mírné zhoršování situace na trhu práce, kromě nepříznivých ekonomických podmínek budou negativně působit sezónní faktory. S oteplením a zahájením prací v zemědělství se situace začne zlepšovat," domnívá se analytička Komerční banky Kamila Fialová.

"Největší úbytek pracovních míst byl v loňském roce zaznamenán v oblasti průmyslu. Podobný vývoj byl i v případě zemědělství. Situace v průmyslu se již začíná stabilizovat a očekáváme mírný obrat. Zároveň ale čekáme, že trend propouštění se přelije do stavebnictví a služeb. Nejhorší situaci mají lidé s nižším vzděláním, kvalifikací a absolventi," dodává Fialová.

Ondřej Černý, Patricie Polanská, Tomáš Medek, Nikola Bojčev, Lukáš Vincourek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme