Nezaměstnanost v Česku stoupla na 8,3 procenta. Ubylo volných míst

V Česku přibývá lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla na 8,3 procenta. To představuje o 11 tisíc nezaměstnaných více než v červnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Bez práce bylo v červenci 485 597 lidí. Klesl i počet volných míst. Na jedno volné místo připadá v průměru 12 uchazečů o práci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nezaměstnanost stoupá, přitom jsou prázdniny a sezona brigád v plném proudu. Příčin je podle konzultanta Saxo banky Radima Dohnala více, základní jsou ale dvě:

„Mnoho firem má v blízké paměti krizi před třemi lety, kdy poptávka velmi skokově poklesala, a proto se na potenciální krizi snaží reagovat tím, že teď omezují nábory nových zaměstnanců. To platí pro všechny faktory,“ říká Dohnal a pokračuje:

„A pokud jde o sezonní faktor, tak stavebnictví je v tomto roce nadále v docela jasném útlumu. Stavebnictví bývá silnou poptávkou po brigádnicích do léta a to v letošním případě moc neplatí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O červencové nezaměstnanosti mluvil ve Světě o deváté konzultant Saxo banky Radim Dohnal

V červenci došlo k meziročnímu nárůstu nejvíce v okresech Chrudim, Pelhřimov, Plzeň-sever a Rychnov nad Kněžnou.

„Což jsou okresy, které jsou docela silně zastoupeny montovnami. Je tam mnoho zahraničních investorů. Před dvěma lety vybudovali závody a teď se mnoho z nich přestěhovalo jinam nebo výrazně omezili nábor zaměstnanců,“ vysvětluje Dohnal.

Další nárůst nezaměstnanosti se očekává v srpnu a hlavně v září. „Zejména o absolventy středních škol,“ dodává konzultant Saxo banky Radim Dohnal.

Volných pracovních míst úřady koncem července evidovaly 41 093. Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo na konci července 470 964. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 91 839 uchazečů o zaměstnání, tedy 18,9 procenta všech evidovaných uchazečů.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme