Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 9,6 procenta

Nezaměstnanost v Česku na konci roku prudce narostla. Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí se dostala až na hranici 9,6 procenta. V porovnání s listopadem stoupla nezaměstnanost o jeden procentní bod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Graf nezaměstnanosti není příznivý

Graf nezaměstnanosti není příznivý | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Na konci roku sezónně vždy dochází k nárůstu nezaměstnanosti. Nicméně letos nás to číslo opravdu nepříjemně překvapilo v tom smyslu, že nárůst nezaměstnanosti byl vyšší," popisuje ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti mluvili na Rádiu Česko ekonom GE Money Bank Petr Gapko a Pavel Pola ze serveru Správnýkrok.cz, který pomáhá lidem hledat zaměstnání

Stejně překvapený byl i ekonom Daniel Münich, který působí v institutu CERGE a je také členem Národní ekonomické rady vlády: „Je to obrovský skok, který málokdo čekal, a samo ministerstvo je ve své správě poměrně bezradné a dohaduje se, čím by to mohlo být.“

Meziměsíčně vzrostl počet uchazečů o práci o téměř 55 tisíc na celkem 561,5 tisíce lidí. Zároveň se téměř o 5 procent snížil počet volných pracovních míst. V průměru tak v prosinci připadalo na jedno volné místo více než 18 nezaměstnaných. Nejvyšší nezaměstnanost je na Jesenicku - 19,7 procenta, Bruntálsku - téměř 18 procent, a na Mostecku - přes 16 procent.

Nárůst nezaměstnaných na jihu Moravy

Počet lidí bez práce dramaticky narostl hlavně na jižní Moravě. Například na Znojemsku nemá zaměstnání 14 a na Hodonínsku dokonce 16 procent lidí. V Jihomoravském kraji je nezaměstnaných asi 70 tisíc. Naopak volných míst je podle ředitele Úřadu práce Brno-město Jana Marka kritický nedostatek a dál ubývají.

„V těchto okresech se výrazným způsobem projevuje i vliv krátkodobých pracovních kontraktů, protože lidé z těchto okresů často dojíždějí za prací do zcela jiných teritorií,“ řekl Jan Marek.

Za situaci na jihu Moravy podle něj může především pokles počtu sezónních pracovních míst. Nezaměstnanost tam narostla také po návratu místních dělníků z krátkodobých brigád v jiných koutech České republiky.

„Důvod, proč firmy míst až tolik nehlásí, je jednoznačný. Místa příliš mnoho nevznikají a když vzniknou, firmy mají dostatečnou zásobu ve většině případů z vlastních databází, na různá doporučení, tak, aby si ta místa obsazovaly ve své kompetenci. Zákon jim to umožňuje,“ dodal Jan Marek.

Podle mnoha ekonomů na přelomu roku přišly o práci desítky tisíc lidí. Stabilizace a opětovný pokles počtu nezaměstnaných ale bude pozvolný. "Pro rok 2011 se dá čekat, že pokles nezaměstnanosti bude pozvolný. Je to způsobeno řadou faktorů mezi nimiž bych vyzvedl hlavně vládní úspory,“ vysvětluje Gapko.

Zvýšenou aktivitu uchazečů o práci na serveru Správnýkrok.cz zaznamenal i Pavel Pola: „Podle čísel, které máme k dispozici, to opravdu vypadá, že situace na trhu práce se horší. Třetí leden byl na našem serveru absolutně nejnavštěvovanější od doby, co jsme server spustili.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvýšení nezaměstnanosti v poledních Ozvěnách dne okomentoval ekonom Daniel Münich, který působí v institutu CERGE a je také členem Národní ekonomické rady vlády

Podle serveru je v současné době největší poptávka po práci v administrativě, což může být způsobeno propouštěním úředníků ze státního správy. „Druhý sektor, který je dlouhodobě nejvíce poptávaný, je logistika. Týká se to řidičů, skladníků, prodavačů a tak dál,“ dodává Pola.

Naopak nabírání nových zaměstnanců se podle ekonoma GE Money Bank dá v příštím roce očekávat hlavně ve zpracovatelském průmyslu. „Poslední data nám ukazují, že z české ekonomiky je na tom zatím nejlépe zpracovatelský průmysl. Dá se tedy očekávat, že s tím, jak poroste průmyslová výroba, budou výrobní podniky dál nabírat zaměstnance,“ myslí si Gapko.

Největší problémy se podle ekonoma naopak dají očekávat ve stavebnictví. Velký otázník potom zůstává nad veřejným sektorem.

Jitka Hanžlová, Vladan Dokoupil, Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme