Nezaměstnanost v ČR je nejnižší v EU. Firmám ale schází noví lidé

V České republice klesla v květnu nezaměstnanost na 5,4 procenta, což je ještě o 3 desetiny méně než měsíc předtím. Bez práce bylo v květnu necelých 395 tisíc lidí, což je nejméně od května roku 2009. Česká republika má vůbec nejnižší podíl nezaměstnanosti z celé Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, pracovní pohovor, dohoda, jednání, zaměstnanec, nadřízená, podřízený (ilustrační foto)

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, pracovní pohovor, dohoda, jednání, zaměstnanec, nadřízená, podřízený (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„V metodice Eurostatu jsou to pouze 4,1 procenta, zatímco v průměru Evropské unie je to 8,7 procenta. Průměr zemí Eurozóny je pak celých 10,9 procenta,“ připomíná hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Nejhůř z evropských států je na tom Řecko, které mírou nezaměstnanosti přesahuje 22 procent, a Španělsko.

V Česku také přibývá volných pracovních míst. Úřady práce jich v uplynulém měsíci nabízely přes 129 tisíc. Do toho však ještě nejsou započítány podniky, které si zaměstnance hledají sami a nedávají volná místa na pracovní úřad.

Nízká nezaměstnanost má podle hlavního ekonoma UniCredit významné sociální dopady a zlepšuje veřejné finance.

„Je to tím, že na jedné straně zvyšuje příjmy ze sociálního pojistného kvůli rostoucí zaměstnanosti a na druhé straně zvyšuje potřebu vyplácení dávek v nezaměstnanosti,“ vysvětluje ekonom UniCredit Pavel Hanák.

Lidé se nebojí utrácet a podnikům rostou tržby. Zároveň se však firmám hůře shání zaměstnanci, v některých oborech už dokonce delší dobu.

„Na domácím trhu nejsou kvalifikované pracovní síly technického zaměření, vysokoškolsky a středoškolsky vzdělané, proto bojujeme za to, aby vláda zrychlila možnost příchodu pracovníků ze zahraničí,“ upozorňuje prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Nedostatek zaměstnanců se ale podle ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny neomezuje jen na kvalifikované práce.

„Problematika zoufalého nedostatku pracovníků se bohužel u nás týká nejenom těch odborně vzdělaných pracovníků, řezníků a uzenářů, ale i pomocných pracovníků,“ říká Katina.

Boj o zaměstnance komplikuje život podnikům, ale také vytváří v ekonomice velmi silný tlak na růst mezd.

Nezaměstnanost v květnu 2016 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme