Nezaměstnanost v EU zůstává rekordně vysoká, práci nemá 27 milionů lidí

V zemích Evropské unie nemá práci rekordní počet lidí. Nezaměstnanost se i v září držela na historicky nejvyšších úrovních. Oznámil to evropský statistický úřad Eurostat. Celkově nemá zaměstnání skoro 27 milionů osob, což je 11 procent občanů unie. V zemích eurozóny nezaměstnanost přesahuje 12 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské Unie

Vlajka Evropské Unie | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Počet nezaměstnaných lidí v Evropě zůstává rekordní. Celkem nemá místo skoro 27 milionů Evropanů. Nejhůř přitom práci hledají mladí. Proč nezaměstnanost zůstává tak vysoká a kdy by mohla začít klesat? I na to se zeptáme našeho zpravodaje v Bruselu Ondřeje Housky.

Nejvíc lidí bez práce je v Řecku a ve Španělsku, kde nemůže sehnat místo víc než čtvrtina občanů. Nejlépe jsou na tom naopak Rakušané a Němci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti v EU informoval zahraniční zpravodaj Ondřej Houska

„Řekové si dlouhodobě žili nad poměry, Španělé také. V Řecku se zadlužoval stát, ve Španělsku jednotliví lidé, kteří nakupovali nemovitosti. Teď bublina splaskla a to stojí peníze a pracovní místa,“ vysvětluje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Mezi Německem a Španělskem je z hlediska nezaměstnanosti více než pětinásobný rozdíl, a to i ve skupině mladých lidí, kteří obecně hledají práci nejhůře. V Řecku a Španělsku je bez práce polovina mladých. Totéž platí ale třeba i pro Chorvatsko, což naznačuje nerovnováhu tamější ekonomiky.

Lidí bez práce začne ubývat až za několik měsíců. Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu bude dokonce ve Španělsku čtvrtina lidí bez práce ještě za několik let.

V Česku zůstává bez práce sedm procent lidí, u mladých je to pětina. Čeští statistici udávají o něco vyšší počet, protože používají jinou metodiku. Nezaměstnanost v České republice začne klesat, až se začne lépe hospodářsky dařit eurozóně, na které je Česko ekonomicky závislé kvůli vývozu zboží.

Vývoj nezaměstnanosti v zemích EU v září 2013 | Foto: ČTK

Ondřej Houska, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme