Nezaměstnanost v eurozóně dosáhla rekordní hodnoty, stoupla nad 12 procent

Na rekordní úroveň 12,1 procenta se vyšplhala letos v březnu nezaměstnanost v zemích eurozóny. V celé Evropské unii zůstala na únorové úrovni 10,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Evropský statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Míru nezaměstnanosti v České republice odhaduje Evropský statistický úřad na 7,3 procenta. Podle metodiky českého ministerstva práce a sociálních věcí je bez práce osm procent lidí.

Podle analytika Raiffeisen bank Aleše Michla není nárůst nezaměstnanosti žádným překvapením. Vidí za tím dva hlavní důvody.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji nezaměstnanosti mluvil Jan Bureš, hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny

„Zdaňujeme sami sebe, takže řešíme problémy zvyšováním daní. A druhým důvodem je to, že si zdražujeme i zdroje. Zdražujeme energii, dotujeme solární elektrárny. Pak platíme daleko dražší energii než třeba Američané,“ zdůraznil.

"Čili když tyto dva faktory dáte dohromady, je to špatné pro průmysl a nedivím se, že pak nenabírají tolik lidí jako dřív,“ doplnil analytik.

Optimismu příliš není

Nejhorší je situace v Řecku a Španělsku. Řekové navíc schválili další balík úsporných opatření, který počítá mimo jiné s propuštěním více než 15 tisíc státních zaměstnanců.

„Výhled na nebližší půlrok, rok není nějak optimistický,“ míní Jan Bureš, hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny. „Evropské měnová unie sice počítá s pomalejším růstem úspor než bylo v plánu na začátku roku. I tak řada periferních ekonomik bude mít problém s velice slabou domácí poptávkou.“

Nezaměstnanost považují podle průzkumu CVVM za největší problém i Češi. Přitom počet lidí bez práce je v česku osmý nejnižší v celé Evropské unie. Přesto Jan Bureš spatřuje důvody k obavám.

„Češi nejsou zvyklí na tak vysokou nezaměstnanost. Nikdy jsme neměli prakticky 600 000 lidí bez práce, na pracovních úřadech. A vedle toho – co je také alarmující – narůstá počet těch, co jsou dlouhodobě bez práce. A narůstá i podíl nezaměstnaných mezi mladými ročníky od 15 do 25 let,“ konstatoval Jan Bureš.

Nezaměstnanost v zemích EU v březnu 2013 | Foto: ČTK

mkp, Martin Karlík, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme